Hållbarhet och mångfald när elever planerar bostäder

Vi tänker att ett alldeles nytt bostadsområde ska byggas i Bredsand. Och för att få in ett ungt perspektiv på planerna tar vi hjälp av eleverna som läser samhällsbyggnad på Västermalms gymnasium. Precis så har stadsbyggnadskontoret på Sundsvalls kommun gjort.

Hur kan vi bygga så att det blir mångfald i området, hur blir det hållbara lösningar och kan vi även hitta ett passande namn och göra attraktiva skisser?

Det är några av de bärande frågeställningarna som eleverna som läser Teknikprogrammet med inriktning samhällsbyggande och miljö på Västermalms gymnasium har ställts inför denna vår. Uppdraget att hjälpa till med detaljplanen till ett nytt bostadsområde kom från stadsbyggnadskontoret.

Läraren Elin Lindström i samtal med Vilmer Strömgren och Axel Andersson.

– Det har absolut varit roligt att få vara med och bestämma hur ett område ska fungera och se ut. Intressant också att få grotta ner sig i vad som krävs för att vårt samhälle ska fungera bra. Jag har själv bott i Bredsand vilket gör det extra kul, säger Ebba Lindblom, en av eleverna.

Området är inritat i kommunens översiktsplan, men något beslut att gå vidare med detaljplan finns inte. Den dagen Sundsvall behöver växa med ännu fler bostäder, kommer elevernas arbete att kunna vara del i ett skarpt läge. 

Eleverna har arbetat i grupper och i slutet av vårterminen fick de också presentera sina resultat för uppdragsgivaren. 

Christoffer Eriksson, Alfred Byström och Victor Larsson detaljplanerar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s