Räkna med stök längs gamla E4

Arbetet med att rusta upp väg 562 (gamla E4) mellan Nolby och Sundsvalls resecentrum fortsätter i oförminskad fart under 2023.
– Räkna med köer och en hel del stök, vi påminner om att följa trafikregler och att visa hänsyn, säger Björn Sjölund, biträdande projektledare, Trafikverket.

Gamla E4 mellan Centralstationen och Nolby heter numera väg 562 och rustas upp för att vara en lokalväg i stället för europaväg. Det är en anpassning som innebär att i stället för att hantera 20 000 fordon per dygn, ska den kunna klara blygsammare 4 000 fordon, samt kompletteras med en gång- och cykelväg separerad från vägen.

Arbetet inleddes på allvar i fjol och ledde till påtagliga störningar i trafiken med kraftigt begränsad framkomlighet, provisoriska trafiksignaler, flaggvakter, lotsar och stopp vid sprängarbeten längs de 12 km som är aktuella för förbättringar.

Som i fjol

Sommarhalvåret 2023 kommer att påminna en hel del om 2022.

– Sprängningsarbetena gjorde vi klart i fjol, men man får räkna med en sommar med stor trafikpåverkan längs vägen. Vi kommer att vara i vägbanan och jobba för att göra klar körfälten. Det innebär att trafikanterna behöver samsas om vägytan med våra vägarbetare. Det blir trångt och trafiken kommer, på olika platser längs sträckan, att styras med trafiksignaler, lots eller flaggvakt, säger Björn.

– Vi kommer fräsa bort gammal asfalt från stora delar av vägen och ska lägga ny. Vägbanan behöver fyllas upp och förstärkas med massor på vissa ställen. Dessutom ska kantsten på plats på många sträckor och då behövs gott om utrymme eftersom våra medarbetare måste befinna sig på vägbanan när de sätter dit den. Vi räknar dock med att endast två sträckor kommer att vara grusväg denna sommar, det är cirka 300 meter vid Fläsian och cirka 200 meter i Kvissleby, säger Björn Sjölund.

I fjol var potthålen längs långa sträckor av grusvägen ett dilemma för bilisterna och ledde till mycket kritik mot Trafikverket. Björn Sjölund sammanfattar läget med att det i år blir minst lika stökigt och risk för köer, men att bilisterna kommer att passera betydligt färre potthål.

Omfattande arbeten görs på sträckan närmast Centralstationen, där också ett nytt industrispår och ny järnvägsport blir verklighet vilket gör att trafiken leds via Kolvägen 1 juni–30 november. Trafiken kommer i sommar att ledas över den nya järnvägsporten, i den sträckning som blir den nya lokala vägen.

Innan årsskiftet ska Trafikverket också riva det gamla industrispåret på Rosenborgskajen och därefter kan Sundsvalls kommun sätta igång på allvar med att utveckla nya stadsdelen Rosenborg på södra kajen.

Tips från Björn till dig som brukar trafikera väg 562:

  • Du som kan, välj tider med lite trafik för att åka mellan Nolby och centrala Sundsvall.
  •  Var uppmärksam på att trafikmiljön från en dag till en annan kan ändras – observera vägskyltar, respektera trafikregler och visa hänsyn.

Detta händer på väg 562 (gamla E4) i sommar:

  • Vägen förstärks och profilen justeras, vägbanan ska fyllas upp med massor där det behövs för att få en jämn och stabil väg.   
  • Ledningsarbeten – de stora VA-arbetena beräknas bli klara under hösten.
  • Det andra lagret av asfalt läggs. (2024 läggs det tredje och sista lagret).
  • Uppbyggnad av den nya gång- och cykelvägen som kan tas i bruk under 2024.
  • Trafiken leds via Kolvägen 1 juni – 30 nov med anledning av att en ny sträcka av industrispåret ska på plats. Det nya spåret kopplas ihop med befintligt spår i oktober. Därefter rivs den gamla porten och gamla industrispår.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s