Bilfria familjen rullar fram

Med målsättningen att bidra till en mer hållbar värld anmälde sig Anna och Mathilda Rimeslåtten till projektet Bilfria familjen. Och nu rullar deras lånecyklar på Sundsvalls gator.
– Det går jättebra och barnen älskar det, säger Anna.

Text: Anders Lövgren  Foto: Katarina Lövgren

Sundsvalls kommun vill inspirera fler familjer att försöka leva bilfritt. I projektet Bilfria familjen får fyra familjer låna elcykel samt en lådcykel som också är eldriven.

Familjen Rimeslåtten i Granloholm med föräldrarna Anna och Mathilda samt 2-åringen Frans och 6-åringen Lill tillhör dem som anmälde intresse och nu är igång.

– Det är en ganska stor omställning för familjen. Tidigare hade vi två bilar och eftersom bilarna gjort oss bekväma måste vi nu utmana våra vardagsvanor. En bil har vi faktiskt sålt efter att vi började
cykla, säger Anna.

En upplevelse

Även om vädret inte är som soligast och tiden är knapp är det cykel som gäller. Både Anna och Mathilda jobbar inne i stan. Är det vardag ska dock barnen först till förskola och skola, och då är det lådcykeln där båda får plats som används.

– De tycker det är jätteroligt. Det är också mycket vi får uppleva när vi cyklar, som vi missar i en bil. En kväll när jag och Lill skulle till affären stod det fem rådjur på cykelvägen och vi kunde stanna och titta på dem i lugn och ro, berättar Anna.

– En annan fördel är att jag och
Mathilda inte behöver tänka på att hitta parkering som dessutom kostar en slant, vi cyklar från dörr till dörr! 

Planering är a och o

Att välja att låta bilen stå medför att det krävs extra bra planering för att livspusslet och familjens kalendrar inte ska krascha. Anna och Mathilda pratar därför mycket mer nu än tidigare om hur och när olika aktiviteter ska hinnas med.

Som Anna beskriver det gäller det att kunna avstå från att göra saker precis när andan faller på. Med lite planering kan de skjuta på ett ärende och få ihop det med en aktivitet en annan dag.

– Men fortfarande behöver vi en bil ibland, konstaterar hon.

Projektet och lånetiden sträcker sig över tre månader denna höst och inkluderar även ett busskort. Sedan får familjerna ta beslut om de vill köpa egna cyklar. På Anna låter det som ett klart realistiskt alternativ för familjen Rimeslåtten.

FAKTA

Det här är andra gången som Sundsvalls kommun testar projektet Bilfria familjen. Andra projekt i samma anda med utlåning av cyklar pågår löpande och inspirerar Sundsvallsborna till att cykla året runt. Angelica Lindqvist, kommunens projektledare för Hållbara resor, ser fram mot att en resvaneundersökning ska göras våren 2023. Förhoppningen är att den visar att fler lämnar bilen hemma, till förmån för mer hållbara transporter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s