Gymnasiet flyttar in hos Räddningstjänsten

Räddningstjänsten i Timrå och Timrå gymnasium har gått samman i ett unikt samarbete. När en ny brandstation byggs passar skolan på att starta ett blåljusgymnasium. Satsningen ses som ett smart sätt att göra samhällsnytta, och platserna till höstens intag är fyllda.

Text: Anders Lövgren Foto: Katarina Lövgren & Lisa Källgren

Räddningstjänstens nuvarande station i Timrå togs i bruk på 1950-talet och har nu gjort sitt. Bland annat håller den inte måttet vad gäller krav på arbetsmiljö och hur hälsofarliga ämnen kan hanteras.

Den nya anläggningen som ska stå klar hösten 2023 byggs nu ett stenkast från Timrå isstadion och i stort sett granne med Timrå gymnasium.

När planerna på att bygga nytt började ta form, vände sig Räddningstjänsten till Timrå gymnasium med en fråga om att samverka.

– Vi måste självklart tänka på att nå framtidens medarbetare, och vad kan då vara bättre än att samarbeta med ett gymnasium, säger Anders Zetterqvist, Räddningstjänsten Medelpad.

Bara vinnare

Timrå gymnasium nappade på idén och började planera för att starta ett program med blåljusinriktning. Första kullen på åtta elever kör igång utbildningen inom ramen för samhällsprogrammet hösten 2022.

– Det finns bara vinnare i detta, och vi är jätteglada att få vara med i samarbetet. Det betyder helt nya möjligheter för Timrås ungdomar, säger Susanne Wåger, rektor, Timrå gymnasium.

– Våra elever kommer att ha all undervisning som rör blåljus i särskilda lokaler som byggs i Räddningstjänstens nya station, och övrig undervisning i det vanliga gymnasiet. Det blir bara ett par minuters promenad mellan byggnaderna, tillägger hon. 

Rökdykning på schemat

Blåljusgymnasiet är förberedande för den som i framtiden vill ha ett yrke som till exempel polis, ambulanssjukvårdare eller brandman. Utbildningen kommer varva teori och praktiska övningar med verklighetsnära övningar tillsammans med Räddningstjänsten, bland annat rökdykning, bilklippning och omvårdnad vid olyckor.

Det kommer i det nya bygget att finnas en övningshall som lämpar sig för övningar utan eld och rök, dessa får även fortsättningsvis utföras i Fillan vid Alnöbron.

– Det är ett väldigt spännande yrke och många händelser de senaste åren har riktat ljuset mot hur viktiga insatserna från blåljuspersonal är. En stor fördel med det här upplägget är att gymnasieungdomarna regelbundet får träffa erfaren personal från oss, och kan diskutera allt från hur olika samhällsfrågor påverkar vårt arbete, till direkta insatser vid kriser och olyckor, säger Anders Zetterqvist.

– Att platserna fylldes vid vårt första intag är ett bra bevis på att utbildningen kan attrahera unga. På sikt tror jag det finns fler positiva synergier än vi kan överblicka i nuläget, vi har ju faktiskt bara börjat, säger Susanne Wåger.

SAMVERKAN: Just nu byggs Räddningstjänstens nya anläggning i Timrå där Timrå gymnasium också
får lokaler. Brandmannen Anders Zetterqvist och rektorn Susanne Wåger har inlett ett samarbete som kan ge stor samhällsnytta

FAKTA

Timrå kommun investerar 110 miljoner kronor i en ny brandstation som även rymmer utbildningslokaler för Timrå gymnasiums nya program med blåljusinriktning. På en 16 000 kvadratmeter stor yta på Arenaområdet byggs en drygt 3 150 kvadratmeter stor anläggning som ska invigas hösten 2023. Huvudentreprenör är Farradium Bygg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s