Torsboda redo för etablering 

Snart ett år har gått sedan kommunerna Sundsvall och Timrå började samarbeta för att ro hem en stor industrietablering till Torsboda. Som bekant valde Volvo Cars och Northvolt i slutänden att placera sin batterifabrik i Göteborg. Arbetet går dock vidare med oförminskad fart för att få en större industri på plats.

Text: Anders Lövgren

Christian Söderberg, i ledningen för Torsboda Industrial Park, hur nära är det att någon ”flyttar hit”?
– Det enda jag kan säga är att jag är helt övertygad om att det händer, men processen för ett beslut från en motpart är 6-24 månader och vi är just nu inte i någon slutspurt med någon intressent.

 Vad händer med det stora markområdet i Torsboda?
– Vi har en godkänd detaljplan för den södra delen på 80 hektar och den är med andra ord klar för exploatering. Arbetet med att ta fram detaljplan för ytterligare 70 hektar är påbörjat.

Beskriv samarbetet mellan kommunerna, vem gör vad?
– Sundsvall och Timrå kommer i sommar förmodligen gemensamt bilda bolaget Torsboda Industrial Park AB, där Sundsvall med 120 miljoner kronor köper in sig i området. När det gäller att marknadsföra Torsboda som plats för stora industrietableringar internationellt ingår även Härnösands kommun i samarbetet.

Vilken är den största lärdomen du tar med dig från året som gått?
– Att vi har blivit bra i den här regionen på att samverka. När vi satte igång med arbetet kring Torsboda strömmade intresserade aktörer till från alla håll och kanter, och ville hjälpa till. Mycket glädjande. En lärdom är ändå att det behövs mycket mer än bara byggbar mark och energiförsörjning, det krävs att ett helt samhälle med alla dess funktioner är berett att kraftsamla för att en etablering ska ske. Vi ska också tacka Volvo Cars och Northvolt, under processen förra hösten fick vi ovärderlig kunskap tack vare dem.

Något annat du vill tillägga?
– Att jag ser hur vi håller på att bygga en het region. När den kraftsamling som pågår leder fram till en etablering, då kommer många aktörer att behöva mark och då blir det dragkamp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s