Konst ska göra trist tunnel tryggare

Flera aktörer i Sundsvall samverkar i ett projekt för att skapa tryggare miljö. Det har resulterat i att tunneln under Skolhusallén ska prydas med konst.
– En attraktiv och intressant plats upplevs också av många som tryggare och mer välkomnande, säger projektledaren Ulrika Sjöberg, Stadsbyggnadskontoret.

Text: Anders Lövgren  

Sundsvalls kommun har i uppdrag att både arbeta med offentlig konst som tar plats i staden, men också att ansvara för att skapa tryggare platser i stadsrummet. De här båda uppgifterna sammanfaller på ett kul och passande sätt när gång- och cykeltunneln under Skolhusallén ska genomgå en stor uppfräschning.

– En workshop med gymnasieelever i årskurs 1 handlade om att beskriva platser som de upplevde som otrygga. Där lyftes tunnlar i största allmänhet och några tunnlar mer specifikt, däribland tunneln under Skolhusallén. De åsikterna har använts i det här projektet, berättar Ulrika Sjöberg, projektledare, Stadsbyggnadskontoret.  

Den aktuella tunneln som utsatts för mycket klotter genom åren är en av de flitigast använda i centrala Sundsvall. På den västra sidan om tunneln finns Hedbergska gymnasiet, Åkersviksskolan, Kulturskolan och kyrkans barn- och ungdomsverksamhet, det är alltså många barn och unga som passerar tunneln på väg till skola eller olika verksamheter. 

En upphandling bland konstnärer har pågått och en projektgrupp ska välja ut en person som får i uppdrag att piffa upp tunneln och få den att upplevas tryggare, trevligare och mer intressant.

Många aktörer i samhället ingår i projektgruppen, däribland fastighetsbolaget Balder med affärsområdes-
chefen Roger Flodin.  

– Den aktuella gångtunneln ligger i anslutning till en av våra fastigheter i centrala Sundsvall och har identifierats som en otrygg plats. Det vill vi ändra på och arbetar därför tillsammans med kommunen för att lyfta platsen, både estetiskt och rent tekniskt med exempelvis ny belysning, säger Roger och tillägger:

– Vi samarbetar med kommunen på flera platser i Sundsvall och har en bra dialog tycker jag. Det är med gemensamma krafter som vi kan göra störst skillnad och utveckla staden. Gångtunneln är ett bra exempel på
detta och jag ser mycket fram emot att få se det färdiga resultatet. 

FAKTA

De som samarbetar i konstprojekt som artikeln handlar om är Stadsbyggnadskontoret, kultur- och fritidsförvaltningen, Drakfastigheter och Hedbergska gymnasiet, Kulturskolan, Åkersviksskolan, fastighetsbolaget Balder, Polisen och GA-kyrkans barn- och ungdomsverksamhet. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s