Fjärrvärmen breder ut sitt fossilfria nät

Sundsvall Energi har investerat i en ny och helt fossilfri pelletspanna i Svartvik. Den kompletterar den befintliga spånpannan som finns där sedan tidigare och gör att fjärrvärmenätet i Njurunda kan byggas ut.
Tidigare slutade fjärrvärmenätet i Nolby men nu har Sundsvall Energi byggt ut i etapper så kunder i centrala Njurundabommen kan ansluta sig. Vi har besökt Lindbloms Cykel & Sport som tecknat avtal.

Text: Åke Härdfeldt Foto: Katarina Lövgren

Arbetet med att utöka fjärrvärmenätet till Njurundabommen är inne i slutskedet.

– Vi räknar med att kunna ansluta till nätet i Kvissleby någon gång i augusti/september. Det gör att fjärr-
värmenätet i Njurunda blir det näst största i Sundsvalls kommun både när det gäller energimängd och antal meter, säger Peter Lindström, Enhetschef Distribution & Drift på Sundsvall Energi.

Investeringen i den nya fossilfria pelletspannan möjliggör inte bara att fjärrvärmenätet i Njurunda kan byggas ut utan gör också att Sundsvall Energi kan fasa ut den sista oljeproduktionen i sitt system.

– Förut var det spån och oljeeldning i Svartvik. Men nu blir det spån och pellets. Alltså en helt fossilfri produktion. Precis som vi har på alla andra ställen, konstaterar Peter Lindström.

Väljer för framtiden

Sundsvall Energi har redan tecknat avtal med en rad nya fjärrvärmekunder i Njurunda. En av dem är sporthandeln Lindbloms Cykel & Sport i Njurundabommen.

– Jag har tecknat ett avtal om fjärrvärme. Det känns säkert och tryggt. Man slipper problem, säger Kent Lindblom.

Tidigare har sporthandeln och den intilliggande hyresfastigheten haft en egen lösning.

– Vi borrade efter bergvärme för ungefär 16 år sedan. Vi kom inte på berg men stötte på en vattenåder istället vilket de sa var bra. Men nackdelen visade sig vara att när man avleder vatten till en brunn så sjönk inte kristallerna och mineralerna i vattnet ner som de ska utan det började rinna över i den stenkista som vi byggt kring brunnen, berättar Kent Lindblom.

För några år sedan byggde de därför en tre-fyra gånger större stenkista.

– Det har fungerat sedan dess. Men man vet inte hur länge. Och eftersom jag snart ska lämna över sporthandeln till mina barn vill jag att de ska slippa de här problemen. Därför väljer jag att satsa på fjärrvärme istället, säger Kent Lindblom.

Lindbloms Cykel & Sport i Njurundabommen ser därför fram mot trygga fjärrvärmeleveranser från i höst. Sporthandeln drivs redan idag i huvudsak av sonen Pelle Lindblom och svärsonen Daniel Lindblom.

Fastighetsbolaget Balder med över 300 lägenheter i Kvissleby har varit ansluten till fjärrvärmenätet i många år och kan berätta om att det fungerat problemfritt.

– Ja, fjärrvärmeleveranserna fungerar mycket bra. Vår drifttekniker minns endast en driftstörning för några år sedan, den orsakades av ett grävarbete och var åtgärdat på bara några timmar, berättar Roger Flodin, affärsområdeschef på Balder.

Totalt har Balder 1 200 lägenheter i Sundsvall varar 900 är anslutna till fjärrvärmenätet.

Sundsvall Energis nya pelletspanna i Svartvik är på fem megawatt och den befintliga spånpannan på fyra megawatt. De drivs med pellets och spån, som köps in i närområdet. Hela produktionen i Svartvik är automatiserad och produktionen övervakas från Korstaverket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s