Ny vår för Tivolibron

Sundsvall har tack vare det vattennära läget många broar, och nu är det dags för ännu en av dessa att rustas upp. 66 år efter att Tivolibron i sin nuvarande form stod färdig är den i behov av omfattande översyn och förstärkningar under Selångersåns yta.

Text: Anders Lövgren  Foto: Katarina Lövgren

När tidningen Byggplats hälsar på hos arbetslagen som utför undervattensjobb på Tivolibron får vi komma ombord på plattformarna som ligger förtöjda mitt i strömmen.

Där turas två arbetslag med vardera tre medarbetare om med dykningarna. Upp ur vattnet kommer dykaren Marcus Harrlin som varit nere under vattenytan i två och en halv timme.

– Arbetet går ut på att sätta gjutformar på plats där betongen har eroderat och förstärka genom att gjuta nya yttre lager. Det går bra för oss, problemet är egentligen bara den eländigt dåliga sikten därnere, förklarar Marcus medan han kränger av sig sin dykardräkt.

Under vårmånaderna har dessa dykarbeten pågått och trafiken på bron har inte påverkats. Från vecka 31 och ungefär åtta veckor framåt sker större reparationsarbeten på brons ovansida, bland annat ska brons yttre kanter som är spruckna och trasiga repareras. Under denna period kommer trafiken att påverkas. Närboende och trafikanter kommer också att påverkas av damm, buller och försämrad framkomlighet under denna period. Ambitionen är att trafik ska kunna mötas under hela projekttiden, dock bara ett körfält i vardera riktningen. Stadsbyggnadskontoret flaggar dock för att bron kan komma att stängas helt under en period.

– Vi ska byta brunnar, reparera avlopp och montera ett nytt räcke längs hela bron. Brons hela ovansida kommer tas bort hela vägen ner mot betongen, för att sedan rustas upp med nytt tätskikt och slitlager. Ett tätskikt som fungerar ungefär som takpapp kommer att läggas mellan asfalt och betong för att skydda betongen från fukt och vatten. Överst kommer slutligen ett nytt slitlager av asfalt att läggas, säger Nicklas Rydmark, projektledare, Stadsbyggnadskontoret.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s