– Vår fossilfria satsning ger regionen försprång

Näringslivets behov av att använda logistikparken när den står färdig, ökar mer än förväntat. Det visar en färsk rapport.
– Klimatomställningen driver på utvecklingen och vår fossilfria logistikpark ger regionen ett försprång, säger Sven Magnusson, vd, Sundsvall Logistikpark AB.

Text och foto: Anders Lövgren 

När logistikparken står färdig, senast i början av 2024, är förväntningarna stora på att Sundsvall ska bli ett av norra Sveriges viktigaste nav för transporter och hantering av gods. Aktuella prognoser pekar också i den riktningen, behovet av tjänster som ryms inom logistikparken har ökat starkt.

– Vi lät göra en undersökning 2018, en så kallad godsanalys, där de större nationella aktörerna inom transportsektorn ger sin bild av framtida behov. Denna vår har en uppföljning av rapporten gjorts och visat att behoven av att använda Sundsvall för transporter har ökat. Det är naturligtvis mycket positivt att vi får en anläggning som så tydligt stärker regionens position, säger Sven Magnusson.

Kan logistikparkens existens göra att även det regionala näringslivet utvecklas och förändras?
– Ja självklart, ett exempel är att logistikparkens tillkomst bidrar till att yrkeshögskolan i Sundsvall i år startar utbildning av logistiksamordnare. Inom den här sektorn finns en kompetensbrist och det går att göra mycket både billigare och mer hållbart.

– Utbyggnaden av den nya logistikparken och dess kopplingar till verksamheten i Tunadalsområdet kan komma att generera ca 200 arbetstillfällen. Lägg till positiva kringeffekter kopplat till logistik som vi idag inte kan bedöma. Där företag nyanställer eller etablerar sig i regionen.

Den nya logistikparken kommer att möjliggöra nya samarbeten och samverkan mellan flera transportslag, till exempel så kan företag dela på containerutrymme.

– Tänk att i snitt 30 procent av priset på en vara ska täcka tillverkarens kostnad för logistik innan varan når kunden, då förstår vi hur stor skillnad effektiv logistik och samverkan kan göra, säger Sven. 

• Hur kan logistikparken leda till ökad hållbarhet för samhället?
– Först och främst blir det enklare att använda järnväg som en del i transporterna. Trycket är högt på att samhället ska gå mot koldioxidneutralitet och de logistiklösningar som stödjer omställningen blir vinnare.

– Logistikparken blir också först i sitt slag i landet med att vara hållbarhetscertifierad enligt det internationella bedömningssystemet Ceequal, vilket bland annat innebär att vi i byggprocessen sparar på resurser genom att återanvända material, samt förbereder verksamheten för att vara fossilfri. Det här drar till sig intresse, de som nyttjar logistikparken för sina godsflöden kan sätta denna hållbarhetsstämpel på sina tjänster.

• Det pratas också om att bygga en större solcellsanläggning i direkt anslutning till logistikparken?
– Så kan det mycket väl bli, förhandlingar pågår. Det blir i så fall en extern aktör som gör detta, men Sundsvalls kommun och logistikparken är möjliggörare genom att sälja ytor för ändamålet.

• Northvolts och Volvo Cars beslut att inte placera sin batterifabrik i regionen, kändes väl som ett bakslag för projektet?
– Det är klart det hade varit allra bäst med en etablering, men det finns andra stora och viktiga plusvärden att ta vara på. Först och främst satte Sundsvall och Timrå igång en samverkan kring industrietableringar som jag är säker på blir mycket betydelsefull i slutänden. Logistikparkens betydelse blev också tydlig när Northvolts vd Peter Carlsson hälsade på här. Nu valde de Göteborg till slut men frågar du mig tror jag inte att Sundsvall och Timrå ens varit i närheten av den här etableringen om vi inte haft en logistikpark under produktion. 

• Vilka är era största utmaningar?
– Oron i omvärlden är hemsk på alla sätt, men den påverkar oss direkt med allmän prisuppgång på varor och tjänster som det gäller att hantera. Sedan är vi förstås väldigt intresserade av att utbyggnaden av dubbelspår mellan Gävle och Sundsvall blir verklighet, vi behöver öka kapaciteten på järnvägen och det är omöjligt utan utbyggnad. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s