En tur på Returen på berget

– Det här vill jag göra fler gånger!

Det säger 10-åriga Savannah Strand efter att ha provat cykelleden Returen på Södra berget. Projektet Dynamo rullar på och trots att mycket återstår lockar attraktionerna redan många cyklister.

Det swishar till mellan trädstammarna när en grupp cyklister tar sig fram längs leden som kallas Returen. Med stort mod och hög fart passeras en träbro och sedan ser vi bara ryggtavlan på ungdomar som med sina mountainbikes tar sikte på nästa kurva.
Så ser det ut när tidningen Byggplats besöker Södra berget i Sundsvall. Där pågår cykelprojektet Dynamo för fullt, och just den här kvällen har projektledaren Vincent Arvidsson bjudit in barn och ungdomar med föräldrar som får prova på en del av banan.
I den enkät som de 20-talet deltagarna fick fylla i efter provturen visar resultatet sedan att betyget är mycket bra.
– Mer än 80 procent av deltagarna tycker banan är rolig eller mycket rolig. Åsikter från barnen gjorde dessutom att en del av banan byggts om så det blir enklare att komma med hög fart till i en uppförsbacke. Barnens perspektiv spelar stor roll, säger Vincent Arvidsson.

Stor utmaning att bygga bana
För att planera hur de många banorna ska byggas har företaget Sweden Mountainbike anlitats. Företaget har också varit med och byggt både en teknikbana och den nämnda Returen.
– Returen är 1,8 kilometer och går från bergets fot vid en plats som kallas Apelsinlunden och upp till Friluftscentrum. Det är strikta regler för hur man får bygga leder i terräng och vi strävar efter att göra minimal påverkan på befintlig natur. Stor hänsyn tas till djurliv och växtlighet, säger Andreas Danielsson, Sweden Mountainbike.
Det innebär att det enda som får tillföras i bygget av själva leden är grus och stenmjöl. Fyllnadsmassor som morän får inte fraktas in i skogen på grund av att det kan innehålla föroreningar.
– Det är en stor utmaning för oss att skapa en led som är både rolig och lagom utmanande att ta sig fram på, genom att endast utnyttja det terrängen kan erbjuda. Men jag vill understryka att Södra berget är en fantastiskt vacker och inspirerande plats för cykling. Det är ett roligt projekt att vara involverad i, säger Andreas Danielsson.
Cykling är en starkt växande friluftsaktivitet och en allt viktigare pusselbit inom besöksnäringen. Snart står en riktigt vass anläggning klar i Sundsvall.

FAKTA

Dynamo är ett affärsutvecklingsprojekt under tre år (2020-23). Banor för terrängcykling anläggs i området kring Södra berget, med Friluftscentrum som nav. Förutom rena motionsbanor, planeras även så kallade ”flowbanor” och även en XCO-bana – den typ av tävlingsbana som används i olympiska sammanhang. Två asfalterade ”pumptracks” ska också anläggas i kommundelar i Sundsvall, samt en mobil variant, och hela konceptet kommer också att knytas ihop med S:t Olavsleden, och Downhillbanan i Sundsvalls slalombacke. Budget för Dynamo är 20 miljoner kronor och finansierar gör EU, Region Västernorrland och Sundsvalls kommun. Dessutom bidrar ett 20-tal föreningar med både arbete och pengar.

Text: Anders Lövgren Foto: Katarina Lövgren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s