Upplev ny scenkonst mitt i stan

Med hjälp av qr-koder har scenkonsten tagit plats på gator och torg.

Text: Anders Lövgren  Foto: Lia Jacobi

På några av belysningsstolparna som finns intill offentlig konst i Sundsvalls stadskärna sitter qr-koder. Om man skannar dem med sin smartphone kommer ett danskonstverk framfört av Norrdans att spelas upp, som utspelar sig på just den plats som personen befinner sig. I Sundsvall presenteras sedan den 7 maj fyra olika dansverk vid lika många konstverk.
Dessutom har Teater Västernorrland med samma tekniska upplägg levererat en miniföreställning som alltså också går att uppleva i stadsmiljön.
– På det här sättet kan vi placera konsten mitt i medborgarnas vardag och nå dem när de går förbi, säger Martin Forsberg, konstnärlig ledare på Norrdans.
– En stor del av vår trogna publik ha suttit isolerade det senaste året till följd av pandemin, jag hoppas att dessa upplevelser utomhus utan trängsel kan nå dem, säger teaterchefen Kristoffer Berglund.
För Sundsvalls kommun var det inget svårt beslut att upplåta lyktstolpar för en så kreativ idé.
– Vi vill bidra till en levande stadskärna och har under ett flertal år samarbetat med bland annat kultur- och fritidsförvaltningen för att lyfta ut kulturen i staden. Vi är stolta över detta samarbete med Scenkonst Västernorrland som bjuder kommunens invånare på scenkonst i staden, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Anders Hedenius.
Från kommunens sida ligger det här också i linje med det fortsatta arbetet med konst i stadsutveckling och arbetet med att uppfylla målen i den kulturpolitiska strategin som beslutades i kommunfullmäktige 2017. 

FAKTA

Här går det att se dans och teater i Sundsvall i din mobil.

Dans:

  • Inre hamnen, Nya Hamngatan 15
  • Inre hamnen, Nya Hamngatan 19
  • Köpmangatan 19
  • Kyrkogatan 19
  • Vängåvan

Teater:

  • Stora torget

Det här är en satsning som även tar plats på gator och torg i Ånge, Härnösand, Sollefteå, Örnsköldsvik, Östersund och Umeå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s