Bikupor ger både honung & en grönare stad

Fastighetsbolaget SKIFU har bikupor på två av sina hustak. 
– Det gör vi för att förbättra mångfalden och därmed få ett mer blomstrande Sundsvall, säger Anette Bergman, vd, SKIFU.

På en takyta på företagscentret Grönborg står SKIFUs vd Anette Bergman och spanar ner i myllret hos ett bisamhälle.
Inspirerad av Anna-Karin Johansson som driver företaget BEEhappy och hyr ut bisamhällen, har fastighetschefen blivit intresserad av de hårt arbetande flygfäna. 
– Tänk att en tredjedel av all mat vi människor äter är pollinerad av bin någonstans i kedjan, och eftersom dessa är hotade av både klimat och gifter i världen måste vi ta vårt ansvar och agera lokalt. Insatsen är i linje med EU:s globala mål för hållbara städer och biologisk mångfald. Därmed rimmar biodling
också bra med vårt bolags hållbarhetsmål, säger Anette Bergman.
För Anna-Karin Johansson går affärsidén ut på att företag ska abonnera på hennes tjänster. I nuläget har hon elva bisamhällen placerade på hustak och gårdar runt om i Sundsvall. De flesta nöjer sig med ett samhälle, men SKIFU har även en kupa på fastigheten Stuvaren.
– Jag placerar ut bisamhällena, gör tillsyn varannan vecka och åtgärder om så behövs. Men det kanske viktigaste är att få igång samtal på arbetsplatser om biologisk mångfald och hållbarhet. I abonnemanget ingår också föreläsning för medarbetarna, berättar hon.

En kupa kan ha upp emot 60 000 arbetsbin som varje dag flyger ut och är glada om de kan hitta blommande växter i privata trädgårdar, parker, kyrkogårdar och liknande gröna oaser. Där bidrar de till pollinering och ett grönare samhälle.
– Faktum är att bina ofta har mer att göra inne i stan är till exempel på Alnö där jag bor och har kupor. Det beror på att det finns relativt gott om planterade växter och träd i stadsmiljön, det är stor variation på växtligheten och växtsäsongen är längre, säger Anna-Karin Johansson.
En trevlig bi-effekt av detta för SKIFUs del är cirka 160 burkar god och hälsosam honung varje år, honung som Anna-Karin Johansson skördar och levererar.
– Honungen kan bli en uppskattad och hälsosam gåva exempelvis till våra hyresgäster. Jag har lärt mig att bin är vänliga små djur och utmanar gärna fler fastighetsägare att hjälpa dem på traven, säger Anette Bergman. n n n

Så går det till att samarbeta med BEEHappy och bli med bikupa:

  • Företaget blir fadder åt ett bisamhälle och bikupan placeras där ni vill, till exempel på ett tak.
  • BEEhappy sköter om era bin året om och även honungshanteringen.
  • Honungskalas när sommaren tagit slut.
  • Honungen levereras i glasburkar med er logga på och ert budskap.
  • Möjliga bieffekter är glada och stolta medarbetare, imponerade kunder, en blomstrande närmiljö och något nytt att prata om på fikarasten.

Se mer: beehappy.se

Text: Anders Lövgren Foto: Katarina Lövgren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s