Leif och Gudrun välkomnar kommunalt vatten & avlopp

I slutet av sommaren är det produktionsstart för MittSverige Vatten & Avfall med det stora arbete som ska ge boende längs Njurundakusten kommunalt vatten och avlopp. 
– Mycket bra, vi gillar att kuststräckan får renare miljö och att kvaliteten på dricksvattnet förbättras, säger Leif Johanson och Gudrun Lindblad som bor i Ållerviken, en del av Juniskärsområdet.

Text: Anders Lövgren Foto: Katarina Lövgren

2006 köpte samboparet Leif Johanson och Gudrun Lindblad en sommarstuga i Ållerviken som gränsar mot Juniskär. De trivdes så bra på platsen att de bestämde sig för att bygga ett permanent boende och blev Ållerviksbor på heltid 2015.
– Redan då pratades det mycket om att området skulle få kommunalt vatten och avlopp, men åren har gått och vi har förstått att det tar lång tid att få igång ett sånt här projekt. För oss är det efterlängtat. Även om det handlar om stora pengar för alla som bor här ser vi det som en viktig investering för framtiden, säger Gudrun Lindblad.
De är båda övertygade om att det finns många undermåliga avloppsanläggningar längs kusten som bidrar till övergödning.
–  När folk har svårt att ta sig ut med båt för att det växer igen så är det ett tecken på övergödning, och mycket beror på dåliga avlopp. För att tala klarspråk så skulle hela kustremsan må bra av att slippa få ut skiten i havet, säger Leif Johanson som är engagerad i föreningen Juniskärs Väl som bland annat engagerar sig i problemet med övergödning och muddring av flera platser.

Enklare med kommunalt
Paret har flera ytterligare argument för att välkomna det stora VA-projektet. I dag har de sitt dricksvatten från en egen brunn, och även om det är ett bra vatten så tror de att det kommunala vattnet är att föredra.
– Sundsvalls vatten är jättegott och anses av många vara ett av Europas bästa och det är bättre än det vi har, säger Gudrun Lindblad.
– Med eget vatten är det dessutom en hel del jobb som vi gärna slipper, olika värden ska kontrolleras och vi har särskild utrustning som tar en del plats i huset. Med kommunalt vatten blir det både enklare och mer driftsäkert och vad gäller avlopp slipper jag gärna hanteringen av reningsverket och slamtömningen, fyller Leif Johanson i. 
Paret tror att VA-projektet kan gynna kuststräckans utveckling på flera sätt. Det kan bli så att fler väljer att bosätta sig permanent i området, och en värdeökning av fastigheter är att vänta. 

Populärare område
– Jag skulle inte bli förvånad om det här driver på så vi får se nya områden ta form där husbyggare investerar i mark och nya projekt, säger Leif Johanson.
Prislappen för att få kommunalt vatten och avlopp varierar beroende på hur långt huset har till anslutningspunkten och hur mycket som därmed behöver grävas inom den egna fastigheten. Leif Johanson och Gudrun Lindblad har en kalkyl på att kostnaden kommer att hamna på cirka 200 000 kronor, varav själva anslutningsavgiften är cirka 180 000 kronor. 

Ett vattenlyft för Njurundakusten 

Så här går det till när stora delar av Njurundakusten får kommunalt vatten och avlopp.

Cirka 900 fastigheter omfattas av utbyggnaden som delas upp i tre olika etapper. 

  • A: Bodviken, Killingskär, Ållerviken, Marna, Bergafjärden. 
  • B: Björköviken, Björkvik, Björkön, Pråmviken. 
  • C: Skrängstabodarna, Lervik-Myrbodarna, Vikarbodarna. 

Under 2021 har MittSverige Vatten & Avfall informationsinsatser för de som berörs av utbyggnaden. Start för utbyggnaden i område A planeras till hösten 2022 och följande områden 2024-2026.
Avloppsvatten från Njurundakusten kommer att renas vid Essviks avloppsreningsverk. För att möjliggöra utbyggnaden av vatten och avlopp kommer projektet att börja med att en ledning byggs från område A till Essviksverket, en så kallad överföringsledning. Produktionsstart för överföringsledningen är planerad till hösten 2021.

.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s