Många anledningar att fira år 2021

2021 är året då en lång rad stora byggprojekt går i mål. Stora trafikstörande investeringar som ombyggnaden av den nya stadsgatan och nya E14 står färdiga under året liksom stora järnvägsprojekt och ett nytt resecentrum.

Det blir inget 400-årsfirande nästa år på grund av corona­-pandemin. Flera stora negativa nyheter under hösten på den lokala arbetsmarknaden har också lagt sordin på feststämningen.
Men de stora bygg- och infra­struktur­satsningarna i Sundsvalls­regionen har i stort sett rullat på som vanligt. Det är nya vägar, järnväg, broar, ledningar för vatten, fjärrvärme och fjärrkyla, men också nya bostäder, hotell och ett nytt resecentrum.
Många av projekten slutförs under nästa år, så visst finns det många anledningar till att fira under 2021:

Resecentrum. Hösten 2021 ska resecentrum stå klart vid centralstationen med en helt ny bussterminal för långfärdsbussarna och en totalrenovering av stationshuset. SKIFU ansvarar för bygget.

Rosenborgskajen. Upprustningen av kajen på södra sidan av inre hamnen pågår för fullt och beräknas stå klart 2021. Sundsvalls kommuns renovering är också första insatsen för en helt ny stadsdel i området. Likt kajen på andra sidan fjärden blir det bostäder och en strandpromenad längs havet.

Nya stadsgatan. Nästa år är den nya stadsgatan mellan resecentrum och Skönsberg klar.

Hotellet på Norrmalm. Det som tidigare var en parkeringsplats förvandlas till Sundsvalls största hotell med 270 hotellrum och en spektakulär takbar. Ska stå klart våren 2021.

E14. Nästa höst ska den nya E14 mellan Nacksta och Blåberget vara klar. Den nuvarande vägen håller låg standard och ersätts av en fyrfilsväg.

Bergsåkers triangelspår. Intill väg­bygget i Bergsåker bygger Trafikverket även en ny järnväg som ska underlätta för godstransporterna i området. Även det ska enligt planerna tas i drift 2021.

Haga. I ett av de största pågående bostadsprojekten i Sundsvall för tillfället byggs 124 lägenheter på Hagavägen. Klart 2021! 

Storbron och Badhusparken. Den nya 18 meter breda Storbron har öppnats för trafik och den tillfälliga bron över Selångersån har stängts. I kommunens projekt ingår även upprustning av kajerna liksom återställning av Badhusparken på norra sidan av ån. Under 2021 blir den första delen i det arbetet klart. 

Njurundabommen. Centrum i Njurundabommen genomgår en ordentlig make-over där Trafikverket bygger nya gång- och cykelvägar, upphöjda passager samt en ny bro över Åbäcken. Klart sommaren 2021. Vid samma tid är det dags för inflyttning i Mitthems nya bostäder i området.

Dingersjö. Något som också påverkat boende och trafik i Njurunda är moderniseringen av järnvägen i området som står klart 2021. Ett nytt dubbelspår mellan Njurundabommen och Nolby har byggts, med nya broar över Ljungan, Stångån och Mjösundsvägen. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s