Ostkustbanans nya dubbelspår kopplas in

Den första delen av dubbelspåret i Njurunda tas i drift i sommar. Då ska ett av de två nya spåren på sträckan Njurundabommen-Nolby kopplas ihop med den befintliga järnvägen.

Vecka 27, den 29 juni till den 5 juli är en intensiv vecka för järnvägsbyggarna i Njurunda. Då är det stopp för tågtrafiken på Ostkustbanan och då passar Trafikverket och entreprenören Skanska på att genomföra en mängd arbeten. 
– Det är skarpt läge i projektet då vi ska koppla in det ena av de två nya spåren på den nya banan, vilket sker med rigorös säkerhet och kräver omfattande planering, säger Lena Sandberg, delprojektledare vid Trafikverket.

Gamla broar rivs

Förutom inkoppling av spåret ska även kontaktledningen på det gamla spåret rivas. Under veckan rivs även de gamla broarna över Mjösundsvägen och Stångån.
– Det blir arbete dygnet runt och vi försöker koncentrera arbetet för att minimera störningarna då en del moment kan upplevas som bullerstörande. För att kunna riva bron på ett säkert sätt kommer Mjösundsvägen vid järnvägsbron att stängas för biltrafik denna vecka, säger Lena Sandberg. 
Gående och cyklister kommer att kunna passera från tisdag 30 juni klockan 06.00
Tågstoppet är planerat i minsta detalj.
– Det är endast under dessa korta dagar som vi kan vi göra alla de arbeten som kräver att det inte är någon trafik på spåret.

Del två i höst

Den andra delen av dubbelspåret kopplas in i höst då det blir ett likande tågstopp
– Att vi inte gör båda spåren samtidigt beror helt enkelt på att det är för trångt. För att kunna slutföra dubbelspåret måste vi först riva det gamla, och det kan vi inte göra förrän efter vecka 27, då tågen börjar köra på det nya spåret.
En del återställningsarbeten återstår under 2021, liksom Sundsvalls kommuns arbete med att färdigställa den nya stationen i Njurundabommen.
– Bygget av perrongen görs klart i höst. Men själva stationen med parkeringar och busshållplatser blir färdig först hösten 2021.
Lena Sandberg kan även konstatera att järnvägsbygget genomförts under en mycket byggintensiv period i Njurundaområdet.
– Ja, i vårt projekt har vi byggt om både väg och järnväg. Samtidigt har Sundsvall Energi dragit fjärrvärme, Mitthem ­bygger hyreshus och dessutom rustas gator upp och det byggs nya cykelvägar i centrala Njundabommen. Till allt detta ska också läggas den nya stationen, säger hon.

Enligt plan

En uppmärksammad och oförutsedd händelse i projektet är när en mindre betongbro måste rivas på grund av dålig betong. Dessutom fick grundläggningen till järnvägsbron över Ljungan förstärkas. Trots det har projektet löpt på enligt tidplan.
– Inget av detta har lett till någon förskjutning av inkopplingarna av dubbelspåret som sker helt enligt plan i sommar och höst, säger Lena Sandberg.
Hon har full förståelse för att arbetena tidvis upplevts som påfrestande.
– Njurundaborna har varit tålmodiga och haft stort överseende. Det är ­glädjande­ att vi är på väg mot ett färdigställande och att det i slutet av nästa år även blir möjligt att tågpendla till och från Njurundabommen, säger hon.

Fakta/ Ny järnväg i Njurunda

  • Projektet att bygga en förlängd mötesstation i Dingersjö omfattar ett nytt dubbelspår på en 2,5 kilometer lång stäcka mellan Njurundabommen och Nolby. De två nya spåren byggs väster om det nuvarande och omfattar även tre nya broar, varar den längsta går över Ljungan, och en ny pendlingsstation i Njurundabommen.
  • De nya spåren påverkar även gamla E4, väg 562, som byggts om på en del av sträckan.
  • I sommar kopplas det ena av två spår ihop med den befintliga järnvägen. När de nya spåren står färdiga kommer den gamla järnvägen att rivas.
  • Kostnaden för projektet beräknas till cirka 320 miljoner kronor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s