Teamwork skapar 29 villatomter

29 nya villatomter håller på att ta form i Granloholm.
– Trycket på tomter i stadsnära läge är högt, och det känns riktigt roligt för vårt team att arbeta fram dessa attraktiva lägen, säger Mats Håkansson, projektledare, stadsbyggnadskontoret, Sundsvalls kommun.

Senast Sundsvalls kommun kunde erbjuda villatomter till försäljning var 2019 och då handlade det om 19 tomter i Kovland. Nu är det snart dags igen, och då är det frågan om 29 tomter i ett naturskönt område i Kungsbackavägens förlängning  i Granloholm. Bortom trädtopparna skymtar Selånger kyrka och dalgången västerut.

När tidningens utsända får möjlighet att träffa teamet på stadsbyggnadskontoret som planerar, lägger upp ritningar och nu ska leda produktionen av området står det klart att de känner stolthet över det som är på gång.

– Läget är attraktivt och det känns spännande med ett så pass kuperat område i skogsmiljö, vilket kommer att ge tomterna naturlig variation, säger Mats Håkansson.

– En stor fördel är också att vi har nära till befintlig infrastruktur. Vägen in i området länkar bara på från Kungsbackavägen, liksom elnät, vatten och avlopp, säger planarkitekten Ann-Mari Lopez.

Den här gången arbetar stadsbyggnadskontoret lite annorlunda jämfört med tidigare liknande projekt. Ann-Mari Lopez och kollegan Hampus Berggren, också planarkitekt, har i vanliga fall klivit av från projekten när det är framme vid byggstart. Men nu har gruppen bestämt att de ska vara kvar. 

Samverkan där olika kompetenser och erfarenhet tas tillvara bedöms vara mycket viktigt, och arbetet blir både roligare och ännu mer meningsfullt när stor delaktighet skapas. Planarkitekterna får nu också möjlighet att vara med i processen och se så deras planer blir som det var tänkt. 

Markarbetet påbörjat

När denna tidning landar hos hushållen i slutet av november har huvudentreprenören Skanska kommit på plats och satt igång med markarbetet. Detta fortsätter under vinter och vår tills elnät och VA-nät löper genom backen och gatorna är asfalterade.

– Allt jobb enligt kontraktet med Skanska ska vara klart i slutet av juni 2024, och därefter kan tomterna börja annonseras ut, säger kommunens byggledare Jörgen Wihlner.

Förmodligen läggs tomterna ut tidig höst, och som vanligt när det gäller småhustomter som Sundsvalls kommun ställer i ordning är det lottning som gäller. De som vinner i lotteriet erbjuds att köpa en tomt, ett rättvist system som ger alla samma chans.

Kommunen har 580 abonnenter till det nyhetsbrev som skickas ut med aktuell information om småhustomter. 

Anmäl dig som mottagare på sundsvall.se/smahustomter om du vill få utskick. 

FLER TOMTER PÅ GÅNG: 

Sundsvalls kommun planerar även för villatomter i Rökland (Alnö), Sibirien (Skönsberg/Korsta), Bergafjärden, Skottsund och på Spånvägen (övre Östermalm). Totalt handlar dessa projekt om cirka 110 tomter, men arbetet har inte kommit lika långt som i Granloholm där den nya vägen med tomter kommer att heta Kungälvsvägen.   

Lämna en kommentar