Äntligen vintervatten i kranen!

Christer Edström och Lena Persson känner stor glädje över att deras hus i Bergafjärden har fått kommunalt vatten och avlopp.
– Mycket efterlängtat, tack vare den här satsningen har vi valt att flytta hit permanent, säger de.

Det vanligtvis idylliska området Bergafjärden har under de senaste åren varit plats för ovanligt mycket buller och stök. Anledningen till detta är den omfattande satsning som Sundsvalls kommun gör för att utrusta 900 fastigheter längs Njurundakusten med kommunalt vatten och avlopp.

Projektet har kommit en bra bit på väg och bland de första att bli inkopplade på VA-nätet var samboparet Christer Edström och Lena Persson. Christer köpte ett fritidshus i området 2011, och när Lena kom in i bilden började tankarna mogna på att tillsammans kunna bosätta sig på platsen.

– Men det gick inte så länge det bara fanns sommarvatten. Lösningen med sluten tank för avloppet var inte heller optimal. Men när planerna på kommunalt VA-nät kom så kunde vi gå vidare med vår dröm, säger Christer.

Det gamla fritidshuset revs och ett nytt hus för åretruntboende beställdes från en husfabrikant och levererades i oktober 2022. Det var färdigt och slutbesiktigat i maj i år, och paret kunde därefter sälja huset i Skottsund i Njurunda och bara invänta inkopplingen på VA-nätet, något som skedde sista september.

– Det är väldigt roligt att allt är klart nu. För oss innebär det en väldigt stor positiv förändring att kunna flytta hit permanent och vi är tacksamma över att projektet blev verklighet, säger Lena.

– Även i ett större perspektiv känns det roligt, med tanke på förbättringarna för miljön längs kusten. Pratar man med de äldre i området tycker de att det på senare tid växt igen något enormt, och förklaringen är övergödning orsakad av avloppsvatten som tar sig ut i havet, säger Christer.

Vinterbonat
Christer och Lena är inte de enda i Bergafjärden som är glada över det nya VA-nätet. Enligt dem har flera av grannarna byggt om och isolerat sina hus för att även kunna vara där på vinterhalvåret.

– Just på vår gata är vi de första som väljer att flytta hit permanent, men det är helt klart många som ser nya möjligheter tack vare detta och det är jätteroligt, säger Lena.

NÖJDA I NYTT HUS: Christer
Edström och Lena Persson kommer att få bo sin första vinter i nya huset i Bergafjärden. Avgörande för beslutet var Sundsvalls kommuns satsning på VA-nät. Kostnaden för anslutning var 170 000 kronor. Tillkom gjorde grävning in på tomten, en sträcka på cirka tio meter. Den gamla avloppstanken har också grävts upp och ska forslas bort. Projektet knyter ihop cirka 900 fastighetsägare med kommunalt VA-nät.

Stor hänsyn till naturvärden 

Att dra kommunalt vatten och avlopp till fastigheterna längs Njurundakusten är inte bara till gagn för de boende.

– I grund och botten är detta ett miljö- och hälsoprojekt vars syfte är att säkerställa rådande miljö- och hälsoskyddskrav och minska miljöpåverkan från enskilda avloppsanläggningar, säger Christer Persson, projektledare, MittSverige Vatten och Avfall.

När cirka 900 fastigheter blir anslutna till det kommunala nätet betyder det att  cirka 380 m3 vatten/dygn pumpas vidare till Essviks avloppsreningsverk istället för att riskera att läcka ut och påverka naturen.

Under arbetet har stor hänsyn tagits till naturmiljön i området och ledningssträckor har anpassats för att minimera intrånget och bevara områdets ursprungliga utseende för människor, växt- och djurliv. För att undvika sprängningar och grävning av djupa schakt har särskilda tekniska lösningar valts.

Naturvärdesinventering har utförts för att, bland annat, identifiera skyddsvärda växt- och djurarter samt områden, exempelvis träd, stenmurar, alléer och vattendrag. 

Massahanteringen i projektet är en utmaning och målet är att återanvända så mycket som möjligt i projektet för att få korta och få transporter. Eventuella mottagare av överskottsmassor försöker projektgruppen hitta lokalt. Att återanvända schaktmassor leder också till att mängden inköpta massor begränsas. 

– Det känns mycket bra att hållbarheten är prioriterad i projektet, stor hänsyn tas till naturvärden, säger Christer Persson.

Lämna en kommentar