Vatten och avlopp enligt plan längs kusten

Utbyggnaden av kommunalt vatten och avlopp längs Njurundakusten går vidare och följer tidplanen. Men helt enkelt är det inte. Den främsta utmaningen är att det i tätbebyggda sommarstugeområden kan vara minst sagt trångt att ta sig fram med stora grävmaskiner.

Tidningen Byggplats gör en solig vårdag ett besök i Bergafjärden, och får följa med för att se hur det går med den första etappen av det jättelika projektet som ska ge 900 fastighetsägare längs kusten kommunalt vatten och avlopp. 

Det visar sig snart att det går mycket bra. Christer Persson, projektledare från MittSverige Vatten & Avfall och Jakob Melin, projektledare hos NCC som är huvudentreprenör, kan berätta att tidplanen följs och att inte mindre än 16 000 meter ledningar hittills har grävts ner.

Men det är en utmaning att komma fram med maskinerna på trånga småvägar mellan fritidshus som står nära varandra.

– Vi har duktiga maskinförare, vilket är en förutsättning då det ibland kan se nästan omöjligt ut. Hittills har vi i alla fall lyckats, säger Jakob Melin.

Välkomna trots stök

De flesta fastighetsägare välkomnar grävmaskinerna och den kommande VA-satsningen trots att det blir lite stökigt i området. Många fastighetsägare frågar om och när återställningar av vägar och mark ska göras. Projektet har frigjort och tagit in extra resurser för att skynda på återställningarna så att områdena blir tillgängliga för fastighetsägarna och städade inför sommaren. 

– Målet är att marken ska återställas till tidigare befintlig skick, säger Christer Persson.

Vi följer också med till platskontoret i Bergafjärden dit fastighetsägare är välkomna på onsdag förmiddagar för att ställa frågor. Erica Maxén och Hans Backlund från MittSverige Vatten & Avfall är på plats. De berättar att det kan komma upp till 15 personer vid dessa tillfällen.  

Just denna gång är samboparet Ingrid Persson och Kurt Karlstedt där för att diskutera ämnet anslutningspunkter på sin tomt, samt även lyfta några ekonomiska spörsmål.

– Vi har haft vår stuga i Marna i 60 år och när det gäller toaletten har vi klarat oss bra med separett. Men det är klart det blir bekvämare nu. Bra att det ordnas dessa träffar, säger de samfällt.

– De vanligaste frågorna handlar om när vi kommer att komma till olika områden, när anslutning till nätet sker och frågor om ekonomi. Vi märker att det är väldigt uppskattat att vi finns tillgängliga och också kan åka ut och besöka fastighetsägarna för att ta del av deras funderingar på plats, säger Erica Maxén. 

FAKTA

 Projektet pågår till och med 2026 och omfattar tre etapper. Den första som rör Bodviken, Killingskär, Ållerviken, Marna och Bergafjärden pågår för fullt med anslutning enligt plan senast 2024. 7 av 40 pumpstationer har byggts, 16 000 av 62 000 meter ledning är dragna och den viktiga överföringsledningen av vatten från Mjösund till Bergafjärden är på plats. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s