Våga tro på framtiden i vår region

Som ni säkert noterat har vår region fått en injektion av sällan skådat slag. Den världsledande green tech-spelaren PTL har bestämt sig för att investera drygt 13 miljarder kronor, för att bygga en anodfabrik i Torsboda. 

Alla avtal är skrivna, förberedelserna för byggstart är i full gång och de tre närliggande kommunerna Timrå, Sundsvall och Härnösand rustar för befolkningsökning.

Då tänkte jag passa på att ge en lägesrapport från min horisont. Jag känner mig väldigt glad över att vi nått hit, men kan också ödmjukt konstatera att inget sker av en slump. I detta fall har ett bekymmersamt läge för Västernorrland triggat våra politiker att fatta modiga beslut, all kredd till dem, och nu börjar vi se effekt. 

2017 tillträdde jag som näringslivschef i Timrå kommun. Jag och mina medarbetare var på hugget och sökte med ljus och lykta efter stora internationella företag som ville etablera sig där det finns gott om mark och grön el. Vi har det och mycket mer därtill.

I dessa sammanhang skickar man in en så kallad RFI, Request for Information, till företagen där erbjudandet från kommunen beskrivs. Gång på gång tvingades vi konstatera att vårt erbjudande var för klent, för omoget. Facebook, Microsoft och andra valde andra orter för etablering.

Samtidigt blev det alltmer tydligt att Västernorrlands utmaningar inte kommer lösa sig själva. Befolkningen minskar, fortsätter det är vi 38 000 färre i länet år 2040 jämfört med i dag och om tio år har andelen 80-plussare ökat med 50 procent. Det krävs ingen batteriingenjör för att inse vad det innebär för vårt samhälle.

På näringslivskontoret i Timrå tog vi då fram en strategi för att vända trenden. Vi behövde en game-changer, något som ändrade hela spelplanen. En viktig pusselbit är mark som är utpekad, förberedd och tillgänglig för att bygga industrier på. Timrås politiker fattade då beslutet att 40 hektar vid E4 i Torsboda skulle utvecklas till just sådan mark. Ett bra beslut. I dag har området vuxit till 150 hektar. Ännu bättre.

Den 21 juni 2021 blev det känt att Volvo Cars och Northvolt sökte plats i Sverige för en batterifabrik. Kommunerna i regionen kastade sig med liv och lust in i kampen, men föll som bekant på mål-
snöret. Det som dock hände var något helt avgörande — och unikt för vår region. Den politiska ledningen i tre kommuner slog sig ihop och började spela som ett lag. Politikerna i Sundsvall fattade beslut att köpa in sig i bolaget Torsboda Industrial Park och ett samarbete tog fart där båda kommunerna går sida vid sida. Nu är även Härnösands kommun med på en del av samarbetet och vi har tillsammans paketerat ett erbjudande som heter duga.

Att PTL till slut efter många, långa, spännande och snåriga förhandlingar (jag lovar) bestämde sig för Torsboda som första etablering utanför Asien är ett resultat av modiga politiska beslut och ett uthålligt lagarbete. PTL räknar med att anställa 1 900 medarbetare på sajten. Jag personligen tror att fler företag kommer att etablera sig i Torsboda och blir inte förvånad om upp mot 8 000 personer inom några år kommer att ha sin arbetsplats där. 

Att det byggs en fabrik löser inte ensamt våra utmaningar. Om det ska bli riktigt bra framåt behövs kloka satsningar på vår välfärd, våra unga och kulturen. Det kräver satsningar på både lokal och nationell nivå. Jag litar på att politikerna även där har mod att fatta kloka och visionära beslut.

Till dig som läser det här vill jag skicka en hälsning. Var glad över att detta händer och våga tro på framtiden. Nu tar vi chansen att vända trenden, en chans att bli Europas nav för grön batteriindustri. Att bli en ledare i klimatomställningen och bygga en framtid för alla oss som bor här. 

Till min egen familj skickar jag hälsningen att jag nu lovar vara hemma lite mer än jag varit de senaste två åren.

Christian Söderberg, vd, Torsboda Industrial Park

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s