Skippar fossila bränslen i logistikparken

Logistikföretaget Sandahls Logistik har uppdraget att hantera gods inne på kombiterminalen i Sundsvall och ska fortsätta med detta arbete i ny miljö när logistikparken står klar till hösten.
Anmärkningsvärt är företagets offensiva plan att senast 2026 driva sina fordon helt utan fossila bränslen.

När vi på tidningen Byggplats träffar Sandahls Logistiks anställda vid kombiterminalen på bangården på centralstationen i Sundsvall, visar de upp en av nykomlingarna i fordonsflottan. Det är en Volvo 460 LNG som körs på biogas.

– I nuläget har vi 4 av 25 fordon som går på biogas, men centralt har Sandahls Logistik lagt en order på 100 nya lastbilar från Volvo och dessa ska sedan fördelas på våra enheter. Utvecklingen fortsätter och senast 2026 ska vi leverera 100 procent förnyelsebar och fossilfri frakt över hela landet. Vi är sedan tidigare på god väg eftersom merparten av transporterna går på järnväg, säger Anders Nygren, Sandahls Logistik.

Sandahls Logistik har uppdraget att inne på kombiterminalen sköta hantering och omlastning av gods mellan järnväg och väg, alltså mellan tåg och lastbilar. Till hösten när Sundsvall Logistikpark står färdig och tas i bruk, flyttar bolaget sin verksamhet med 35 anställda från nuvarande adress inne på centralstationen och fortsätter sitt arbete i den nya miljön.

–Det ska förstås bli riktigt spännande att komma igång på logistikparken, det har vi sett fram emot. Extra kul är att det att vi parallellt kan ta nya steg med våra högt ställda hållbarhetsmål, säger Anders Nygren.

Sandahls Logistik sköter transporterna vidare ut i landet för sina kunder. Självklart kommer även lastbilar från andra logistikföretag, och som inte drivs av fossilfria bränslen att lämna och hämta gods i fortsättningen.

– Vi vill gå före på det här området, och ser gärna att vi får efterföljare. I dagsläget ser vi det som en stark konkurrensfördel att arbeta som vi gör, och märker att många kunder har minst lika höga mål som vi själva när det gäller hållbarhet så det är inspirerande, säger Alexander Bentzen, Sandahls Logistik.

Inte bundna till fossilt

Även om drivmedlet biogas är både fossilfritt och förnybart så blir utsläppen inte befriade från koldioxid. Den koldioxid som tagits upp av biomassan som används vid tillverkningen av gasen (se faktaruta) återförs till atmosfären vid förbränning och kan på nytt tas upp av växtlighet, vilket gör det till ett nollsummespel och användningen är därmed att betrakta som koldioxidneutral.  Miljöorganisationer riktar dock kritik mot biogasanvändningen, och hävdar att “utsläpp är utsläpp” och att det inte går att komma ifrån att utsläppen av koldioxid totalt ökar. 

Sandahls Logistik bemöter detta med en jämförelse som visar fördelen med biogas.

–  En lastbil som kör 90 mil på diesel släpper ut ett ton koldioxid. Med biogas i tanken är utsläppen en femtedel, 200 kilo, och dessutom koldioxidneutrala. En stor fördel är självklart också att inte vara bundna till fossila bränslen, säger Alexander Bentzen.

Att växla om till eldrivna lastbilar är i dagsläget inget alternativ, enligt de båda kollegorna på Sandahls Logistik. De fordon som produceras är både för små och har för kort räckvidd. I stället berömmer de infrastrukturen med tankstationer för biogas som gör att en lastbil som lämnar Sundsvall utan problem kan leverera sitt gods över hela landet.

Noterbart är att det på logistikparken kommer att vara förberett för laddstationer för eltruckar, och det är en detalj som Sandahls Logistik gillar eftersom det ingår i framtidsplanerna att byta ut de dieseldrivna truckarna mot eltruckar.

Vad är biogas?

Biogas är ett helt förnybart bränsle som vanligtvis framställs i rötkammare av biomassa (matavfall, slam från reningsverk, restprodukter från skog etc) och består till största delen av metan. Biogas används till produktion av värme och el eller som fordonsgas. Noterbart är att EU, för att minska beroendet av rysk energi och minska utsläpp av koldioxid, kraftigt höjt målet för produktion av biogas. Utmaningarna är dock stora, enligt den europeiska branschorganisationen EBA behöver det byggas 4 000 medelstora och 1 000 stora nya anläggningar för biogasproduktion i Europa. Kostnaden beräknas till 83 miljarder euro. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s