Räven raskar över vägen

Sedan några år tillbaka bygger Trafikverket viltpassager i samband med nybyggnation av större vägar och järnvägar. Syftet är att minska viltolyckorna samt underlätta för djuren att röra sig i landskapet trots intensiv trafik. Och visst är det härligt att se bilder från Trafikverkets kameror!  

I Västernorrland var E4 Sundsvall först ut med detta. Passagerna kan vara både specialbyggda för djuren men även fylla andra funktioner som till exempel vara vägar för jord- och skogsbruk eller elljusspår. 

Som en del i ett större forskningsprojekt har Trafikverket följt upp några av de över- och underpassager som byggdes längs E4:an söder om Sundsvall under ett års tid. Uppföljningen visar att passagerna fungerar väl och nyttjas av många olika djurgrupper som till exempel älg, rådjur, lodjur, utter, grävling, räv, hare, ekorre med flera, men även av personer som gillar friluftsliv.

– Det är roligt att se att passagerna fungerar som vi tänkt och att de nyttjas flitigt av både människor och djur, säger Annette Ekman miljöspecialist på Trafikverket. Det som varit mest spännande är dels att se att de nyttjas av så många olika djurgrupper, men även att djuren i många fall varit väldigt obrydda trots intensiv trafik. 

Bilder från kamerorna har ibland visat älgar som stått och busat med varandra på passagerna men även rådjur och fåglar som varit nyfikna på kamerorna och klivit fram och tagit ”selfies” berättar Annette.

Senast i raden av viltpassager som byggts är i samband med bygge av ny E14 väster om Sundsvall. Här har bland annat en viltpassage byggts under E14 vid Stenbäcken.

– Vi har redan sett att många djur verkar tycka om att följa vattendraget och inte bekymrar sig om vägen och trafiken ovanför berättar Ulrika Sundgren på Trafikverket som varit projektledare både för E14 och E4-bygget

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s