Elektrisk utbyggnad längs Mittstråket

Nu monteras 85 laddstolpar mellan Sundsvall och Storlien.
– Det känns väldigt bra att vi kan stärka det hållbara resandet i regionen, säger Daniel Lundberg, Sundsvall Energi.

Text och foto: Anders Lövgren 

Bilbranschen genomgår ett paradigmskifte och säljer allt fler bilar som helt eller delvis drivs med el. Hittills under 2022 motsvarar försäljningen av nya laddbara bilar 52 procent av den totala försäljningen.

Parallellt med detta pågår en förändring i samhället där fler transporter behöver bli fossilfria för att klara klimatmålen. Att den som arbetspendlar och tar sin elbil till tågstationen kan ladda sitt fordon medan de är på resa är en viktig del i omställningen.

– Det här gör förstås att behovet av laddplatser ökar snabbt, och där vill vi från Sundsvall Energi vara i täten när det gäller att erbjuda laddmöjligheter, säger Daniel Lundberg, ansvarig för detta område inom Sundsvall Energi.

Fram till årsskiftet genomförs i samarbete med länsstyrelserna i Västernorrland och Jämtland, samt Jämtkraft en stor satsning på att bygga elstolpar längs den svenska delen av Mittstråket som är namnet på järnvägen mellan Sundsvall och Trondheim.

– Vi bygger totalt 39 laddstolpar vid tågstationerna i Sundsvall, Stöde, Torpshammar, Fränsta och Ånge. Jämtkraft ansvarar för övriga stolpar på sträckan mellan Bräcke och Storlien. Till varje stolpe kan två fordon anslutas och långtidsladdas, förklarar Daniel.

Projektet har försenats av flera anledningar, främst har långdragna förhandlingar med markägare gjort att elbolag som ska ansluta kabel till platserna fått vänta på att börja gräva.  

FAKTA

I Västernorrland finns idag 5328 registrerade laddbara bilar och 334 laddpunkter enligt sidan elbilsstatistik.se. Stor andel av dessa är inom Sundsvalls kommun. Projektet Ladda i Mittstråket leds av länsstyrelserna i Västernorrland och Jämtland. Installationerna görs av Sundsvall Energi och Jämtkraft. Projektet finansieras av EU och Tillväxtverket. Budgeten är cirka 8 miljoner kronor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s