Tävling avgör design av ny gångbro

Det ska byggas en ny gångbro över spåren på Sundsvall Centralstation, allt för att förbättra säkerheten för tågresenärer. Hur den ska se ut avgörs i en tävling mellan arkitekter.

Här är förslagen – vad tycker du?

Trafikverket arrangerar en arkitekttävling tillsammans med Sveriges Arkitekter. Tävlingen som genomförs i två steg handlar om att gestalta en ny plattformsförbindelse, en gångbro med anslutningar mellan plattformarna/perrongerna och stationsbyggnaden på Sundsvall Centralstation.

Gångbron ingår i en ombyggnad av Sundsvalls bangård som Trafikverket ska göra med start 2023 för att anpassa Sundsvalls Centralstation till utbyggnaden av dubbelspår på Ostkustbanan.

I tävlingen ingår att skapa en väderskyddad gångbro, nedgångar till plattformarna/perrongerna samt en byggnad som ansluter till stationshuset.

– Den här tävlingen arrangeras i linje med Trafikverkets vision att skapa hållbara, säkra, välfungerande och vackra anläggningar för resande. Det är i detta fall också en kulturhistoriskt värdefull miljö vilket juryn kommer att ta hänsyn till i sin bedömning, säger Anders Vilhelmsson, projektledare, Trafikverket.

– Visionen för projektet är att skapa en stationsmiljö som nuvarande och kommande generationer känner stolthet över, som utvecklar platsens kulturhistoriska karaktär och att miljön ska vara säker och attraktiv samt stödja ett miljöriktigt resande, lägger han till.

Tävlingen startade i juni och vinnare utses i december innan jul.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s