När 900 fastigheter ska få kommunalt vatten och avlopp längs Njurundakusten blir frågorna och funderingarna många. Därför ordnar MittSverige Vatten & Avfall öppet hus och informerar fastighetsägarna.
Text: Agnes Waiswa Foto: Katarina Lövgren
Planeringen av Sundsvalls kommuns stora miljöprojekt om att ansluta en stor del fastigheter kring Njurundakusten till kommunalt vatten och avlopp har pågått i drygt sex år. MittSverige Vatten & Avfall som fått uppdraget av kommunen att genomföra utbyggnaden har nyligen kommit i gång med arbetet i område A och höstens informationsmöte på Böljans bygdegård på Björkön vände sig främst till boende i område B och C (se faktaruta). Tidningen Byggplats var med och träffade flera av besökarna.
Projektledaren Peter Nylén berättar på det välbesökta mötet att projektet som kommunen har beslutat om främst handlar om att förbättra miljön kring Njurundakusten där fastigheterna idag har egna avloppslösningar.
Avloppet är obligatoriskt eftersom det är ett projekt för att förbättra miljön. Kan man påvisa att det egna vattnet är av bra kvalitet så kan man behålla det.
– Vi har full förståelse för att det kan kännas tufft för enskilda fastighetsägare. Men vår uppfattning är att de allra flesta är positiva till projektet. Dessutom handlar det mycket om kommunikation och tillgänglighet och det är därför det är så bra att ha öppna hus där folk kan komma och ställa frågor om allt som fortfarande känns oklart, säger Peter Nylén.
Förutom öppna hus så finns det även möjlighet att besöka projektkontoret i Bergafjärden 8:00-11:00 på onsdagar för att ställa frågor.
– Just nu är vi i det skedet att alla fastighetsägare i område B och C kan vara med och yttra sig om placering av sin förbindelsepunkt, säger Peter Nylén.
Summan för att ansluta sig landar på cirka 170 000 kronor, det är lite olika beroende på hur stor tomt man har. Sen tillkommer kostnader för det arbete som behövs på fastighetsägarnas egna tomter.
– Arbeten på den egna tomten är varje fastighetsägares eget ansvar, berättar Peter Nylén.
FAKTA
Cirka 900 fastigheter omfattas av utbyggnaden som delas upp i tre olika etapper.
- A: Bodviken, Killingskär, Ållerviken, Marna, Bergafjärden.
- B: Björköviken, Björkvik, Björkön, Pråmviken.
- C: Skrängstabodarna, Lerviken-Myrbodarna, Vikarbodarna.
Utbyggnaden i område A är igång och arbetet i de andra områdena görs 2024-2026.