Korstaverket och Liquid Windsiktar på ett grönt Sundsvall

Utvecklingsprojektet Phoenix tar ett kliv närmare för att sätta Sundsvall på Sveriges klimatneutrala karta. Planeringen av Liquid Winds andra anläggning FlagshipTWO för tillverkning av fossilfritt elektrobränsle i samarbete med Sundsvall Energi på Korstaverket är i full gång. 

Text: Agnes Waiswa  

Miljöprojektet Phoenix är en del av Sundsvalls hittills största industrisatsning genom tiderna och är en avgörande faktor för att Sundsvall ska nå sitt högt uppsatta mål om att vara klimatneutral år 2030. Satsningen går ut på att avskilja och utnyttja all koldioxid ur rökgaserna från Korstaverkets pannor. FlagshipTWO använder den biogena mängden koldioxid och kombinerar den med vätgas i en reaktor för att bilda grön e-metanol.

– Med hjälp av FlagshipTWOs industriella process kan vi ta vara på den biogena, det vill säga den icke-fossila koldioxiden, och av den kan Liquid Wind producera miljövänligt fartygsbränsle, berättar Nina Norrbin, Sundsvall Energis kommunikationsstrateg.

Den fossila delen från koldioxidutsläppen planeras att mellanlagras vid Korstaverket för att senare skickas för permanent lagring i berggrunden på annan lämplig plats.

– Man kan säga att man skickar tillbaka den fossila koldioxiden till där den kommer ifrån. Återanvändningen och lagringen av koldioxiden blir då ett slutet kretslopp, vilket är betydligt bättre för miljön. Idag renas rökgaserna som bildas i kraftvärmeverket på Korstaverket från miljöskadliga ämnen enligt gällande miljökrav men koldioxiden kan inte renas i dag utan den släpps via skorstenen ut i luften, berättar Bjarne Öberg produktionschef på Korstaverket.

Energiåtervinning

Förutom tillverkningen av grön e-metanol så planerar även de två bolagen att återanvända så mycket som möjligt av
energin som bildas från de båda anläggningarna för att bli ännu mer energieffektiva. Bland annat kommer överskottsvärme och ånga utbytas mellan Korstaverket och FlagshipTWO i ett cirkulärt flöde. Fjärrvärmen från Sundsvall Energi blir då inte bara klimatneutral utan till och med klimatpositiv. 

Sundsvall Energi och Liquid Wind har nyligen tagit beslut om att projekten Phoenix respektive FlagshipTWO ska tas vidare in i projekteringsfas. En dialog med länsstyrelsen och andra myndigheter pågår för att kunna söka nya miljötillstånd för Korstaverket. 

Nästa stora etapp i projekteringen är att kunna ta ett investeringsbeslut i slutet av 2023 för att kunna starta upp anläggningarna i slutet av 2025, säger Bjarne Öberg.

FlagshipTWO blir Liquid Winds andra planerade anläggning för e-metanol i Sverige. Den första planeras att byggas i Örnsköldsvik där man är cirka ett år före i tidplanen.

– Det ska bli spännande att se utvecklingen av projektet FlagshipONE i Örnsköldsvik, Eftersom FlagshipTWO kommer ha dubbelt så stor kapacitet kan vi i Sundsvall enkelt få en fingervisning om varthän det lutar, säger Bjarne Öberg.

Phoenix

  • Namnet på miljöutvecklingsprojektet som drivs av Sundsvall Energi för att utveckla energiproduktionen vid Korstaverket. Koldioxid ska samlas in vilket uppstår vid produktionen av fjärrvärme på Korstaverket från befintlig anläggning samt från den nya planerade biobränsleanläggningen. Projektet innefattar även slutlagring av den fossila delen av koldioxiden.

FlagshipTWO

  • Namnet på den anläggning som Liquid Wind planerar att bygga vid Korstaverket. På FlagshipTWO fångas biogen koldioxid från Korstaverket upp och kombineras med vätgas i en reaktor för att bilda det gröna fartygsbränslet e-metanol.

Liquid Wind

  • Namnet på bolaget som planerar projekten FlagshipONE i Örnsköldsvik och FlagshipTWO i Sundsvall. 

Biogen koldioxid

  • Den icke-fossila koldioxid som bildas vid förbränning av matavfall och papper. När man förbränner plast bildas fossil koldioxid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s