Gångpassage vid Tivolibron

En lösning för att ta sig över från gångpromenaden från Norra kajen till stan har låtit vänta på sig, men nu planerar kommunen en passage som beräknas vara klar under våren.

Text: Agnes Waiswa Foto: Katarina Lövgren

Sedan den nya promenadvägen längs Norra kajen blev klar 2017 har det inte funnits något sätt för fotgängare och cyklister att ta sig över gamla E4 vid Tivolibron utan att ta sig upp till trafiksignalerna vid Heffnersvägen eller gena rakt över gatan.

Tanken från början var att bygga en gångtunnel under vägen för att binda ihop kajpromenaden med gångvägen längs Selångersån, men kommunen tvingades lägga ned det projektet helt enkelt på grund av att det skulle bli för dyrt.

Vi kommer i stället att sänka bilarnas hastighet till under 30 km/h på norra sidan av bron genom att bygga en upphöjd passage. På så sätt blir det lättare och säkrare för fotgängare och cyklister att ta sig över, berättar Stina Feil, trafikplanerare på Sundsvalls kommun.

Däremot kommer det inte finnas något övergångsställe eller trafikljus och fotgängarna behöver vänta till att det är säkert att passera. 

Trafikljus skulle störa flödet av trafiken för mycket men vi kommer sätta refuger i mitten så att man kan passera två körfält i taget och inte fyra samtidigt som det är idag, säger Stina Feil.

Kommunen hade som mål att hinna med både renoveringen av Tivolibron och byggandet av gångpassagen i år men tvingas skjuta på gångpassagen till nästa byggsäsong:

Vi hinner tyvärr inte med gångpassagen i år eftersom leveransen av ramperna blev försenade. Vi siktar nu på att kunna bygga passagen till våren berättar Nicklas Rydmark, projektledare på Sundsvalls kommun.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s