Välkommen att åka fossilfritt med oss!

Vi lämnade vår lägenhet i Stockholms innerstad för tio år sedan då möjligheten till husägande var så mycket bättre i Sundsvall. Fördelar som att slippa bilköer och parkeringsletande samt att komma närmare släkt och vänner i Västernorrland lockade. 

På den tiden gick det alldeles utmärkt att få en hyresrätt i Stenstan medan vi letade villa, detta trots att det då inte fanns en enda byggkran i staden och Sundsvall kändes ganska stilla i sin utveckling. Vi landade till slut på Alnö och medan jag var hemma föräldraledig så var det naturligt för min man att pendla till jobbet med buss, precis som vi gjort i Stockholm. Den stora skillnaden var att han i Sundsvall i stort sett var den enda vuxna resenären. 

När jag åtta år senare fick tjänsten som förbundsdirektör för Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrland (under
varumärket Din Tur) såg jag det som en av mina största utmaningar att få våra länsinvånare att se kollektivtrafiken som ett smart val. Smart både för plånboken och för klimatet. Genom att nyttja kollektivtrafiken så kanske en familj klarar sig med en bil i hushållet, slipper betala parkeringsavgifter och framför allt i dessa tider av skenande bränslepriser slipper tanka bilen så ofta. Att välja bussen eller tåget är också att välja ett hållbart resande då all vår trafik drivs av fossilfritt bränsle. 

Framtiden

I framtiden så vill jag att vi kan locka med tidsvinster genom att låta kollektivtrafiken få företräde i korsningar, bygga bussfiler och därmed premiera det kollektiva resandet. Jag ser även en framtid där Sundsvalls trafikeras av elbussar som ger möjligheter till inomhushållplatser, där man kan vänta på bussen utan att frysa och samtidigt lösa delar av vardagspusslet på väg hem från jobbet. Det finns exempel i Sverige där service som matkassar och paketboxar finns i anslutning till hållplatser, allt för att underlätta vardagen för våra resenärer. Kollektivtrafiken skulle också kunna bidra till en mer levande stad och ökad turism om våra två stadsberg och vår vackra kust trafikerades tätare. Min vision är att jag som Sundsvallsbo ska kunna ta bussen direkt till skidspåret, stranden eller någon av Sundsvalls fiskrestauranger efter jobbet. 

På väg tillbaka

Pandemin har påverkat vår bransch. Vi skulle fortsätta köra all trafik samtidigt som vi skulle uppmana våra resenärer att välja annat färdsätt. Detta då kollektivtrafiken har en viktig samhällsfunktion i att möjliggöra resor till skola och arbete. Resandet minskade med upp emot 50 procent men glädjande så ser vi nu att resenärerna är på väg tillbaka.

Vi välkomnar därför både gamla och nya resenärer till kollektivtrafiken och vi gör det med sänkta priser på läns- och kommunkortet. Vi har lanserat Flex 10/30 som innebär 10 valfria resdagar under en 30-dagarsperiod. Den passar dig som fortsatt kommer att jobba hemma vissa dagar i veckan. 

Nu när Sundsvall/Timrå bygger nytt så hoppas jag att kopplingen till kollektivtrafiken finns med redan i planeringsstadiet, så att när vår region växer så går det lättare att välja bussen framför bilen. Vi bor i ett tillväxtområde där kollektivtrafiken behövs.

Charlotta Hellhoff – Förbundsdirektör Din Tur

Ålder: Nyss fyllda 40
Familj: Man, 2 barn och en hund
Bor: Alnö
Drömmer om: Aldrig har väl ”Fred på jorden” passat bättre

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s