Smart drag av Skifu ger stor besparing

Fastighetsbolaget Skifu arbetar löpande med att minska energiförbrukningen. I en av bolagets största fastigheter med hög förbrukning av fjärrvärme, ledde en smart manöver till en stor minskning av värmeleveransen.
– När vi lyckas med en sådan åtgärd känns jobbet väldigt meningsfullt, säger Skifus drifttekniker Håkan Vestlinder.

Text och foto: Anders Lövgren  

I Matfors har Skifu en större fastighet som rymmer läkemedelsföretagen Northx Biologics och Unimedic. När dessa tillverkar vissa produkter används het ånga som produceras i en särskild anläggning.

Det som blir över som biprodukt är ett kondensat som håller en ungefärlig temperatur på 120 grader.

– Tidigare har detta släppts ut via en skorsten på taket, vilket förstås har inneburit stora energiförluster. 2017 gjordes en kartläggning av den här fastigheten för att se hur vi kunde spara energi, och då började planer ta form på att återvinna det heta kondensatet, säger Håkan Vestlinder.

Av alla Skifus fastigheter är det denna som har störst behov av fjärrvärme och förbrukade vid denna tidpunkt årligen 1,6 miljoner kWh vilket motsvarar värme till cirka 320 villor.

Sparar på fjärrvärmen

Skifu samarbetade med tekniska konsulter för att hitta lösningar som möjliggjorde återvinning av kondensatet.  

– När det varma vattnet i fjärrvärmesystemet når fastigheten är temperaturen 65 grader. Det lämnar ifrån sig värme och har kylts ner till 45 grader när det vänder tillbaka på retur i systemet. Det vi gör nu är att växla in det heta kondensatet i systemet och värma vattnet till 65 grader igen, då behöver vi enkelt uttryckt använda mindre ny fjärrvärme, förklarar Håkan.

Skifus besparing på fjärrvärmen är stor,
– Vi försöker i alla våra fastigheter hitta energibesparande lösningar. Här blev det väldigt lyckat. Fastigheten byggdes ut med drygt 3 000 kvadratmeter, och ändå har uppvärmningskostnaden blivit lägre jämfört med innan vi gjorde förändringen, säger Håkan.

Nästa större projekt för Skifu när det gäller hållbar energi är installationen av solpaneler på fastigheten Stuvaren intill Centralstationen. Anläggningen planeras komma på plats under året och ska försörja det fem
våningar höga kontorshuset med el.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s