Jubel i lilla byn Östanå

Det har tagit lång tid, men äntligen kom glädjebeskedet som familjen Bruneflod i byn Östanå väntat på, ett klartecken för bygge av gång- och cykelväg mot Kovland.
– När det här är klart får alla i byn en efterlängtad frihet, särskilt gäller det barnfamiljerna, säger Carolina Bruneflod.

Text: Anders Lövgren Foto: Katarina Lövgren

Sträckan på väg 86 genom byarna Silje och Östanå väster om Bergsåker och i riktning mot Kovland, har länge varit kritiserad. Vägen är smal och för cyklister och gångtrafikanter är det ingen säker plats att vistas på.

– Vi har bott här i elva år. Vi kan bo lantligt och ha hästar och vi trivs bra även om vi hela tiden önskat en lösning på vägfrågan. När barnen var små vågade vi oss inte ut på promenad med barnvagn längs vägen, och att släppa iväg dem på cykel nu när de är äldre gör vi inte. Det finns inte ens en vägren, säger Carolina Bruneflod som bor med sin man och två barn i Östanå.

Nu ska det bli ändring på det. Det har dock tagit tid, redan 2007 gjordes en utredning som visade behov av att på många sätt åtgärda väg 86 och det arbetet har sedan pågått i etapper.

– En stor förbättring för oss var när man satte upp en fartkamera i byn, den har i alla fall fått bilisterna att sakta ner hastigheten, säger Carolina.

Många barnfamiljer har sökt sig till byarna i området och Carolina uppskattar att det bor runt 15 barn- och ungdomar i förskole- och skolåldern i närheten. Att både dessa och de vuxna tryggt ska kunna ta sig till varandra för att hälsa på, eller kunna cykla några kilometer in till Kovland är något att se fram mot för de boende.

– Jag kommer att åka skateboard till Vallens skola i Kovland, säger Lydia Bruneflod, 7 år.

Hennes tioåriga storebror Malte räknar också med att framtiden ger nya och bättre möjligheter. Han berättar att som det är nu brukar han och syrran ta sig fram i diken och på stigar kring hästhagarna när de ska hälsa på sina kompisar.

FAKTA

Trafikverket bygger om och breddar befintlig väg till en tvåfältsväg med separat gång- och cykelväg med belysning. Trafikfarliga krön och snäva kurvor byggs bort samt att siktförhållandena ses över vid korsningar. Dessutom ska busshållplatserna längs sträckan ses över. Farliga hinder i vägens närhet ska också ses över och byggas bort. Det kan exempelvis handla om berg, stolpar och slänter.

Framtagning av bygghandlingen startar nu för att sedan handla upp entreprenör. Övriga förberedande arbeten inför byggstart är lantmäteriförrättningar, arkeologiska undersökningar och flytt av vatten och avloppsledningar men även en del övriga ledningar.

Byggstart är planerad till 2025 och beräknas vara klar  2028.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s