Bygglovsärenden får digital boost 

Sundsvalls kommun har lanserat en lång rad e-tjänster inom området bygglov. Vi har träffat Petra Blixth, nöjd användare som fick snabb hantering när hon skulle installera en kamin. Dessutom finns nya digitala Bygglovguiden som lotsar Sundsvallsborna framåt i sina ärenden.

 Text: Åke Härdfeldt  Foto: Katarina Lövgren

När Petra Blixth skulle sätta in en braskamin i huset på Tegelbruksgatan i Sundsvall valde hon att skicka in anmälan digitalt.

– Det fungerade jättebra. Det var väldigt smidigt, säger Petra Blixth.Hon skickade in anmälan i slutet av februari.

– Vi fick svar snabbt och jobbet med att installera braskaminen kunde påbörjas av Hanssons Vedspisar. Vi hade faktiskt slutbesiktning i slutet av april, säger Petra.

För henne fungerade det alltså utmärkt med att skicka in anmälan digitalt.

– Jag är 70-talist och är van vid datorer så för mig var det ganska lätt. Men det kanske inte är alla som kan scanna in ritningar som behövs. Men då får de väl hjälp på kommunen på det gamla sättet, konstaterar Petra Blixth.

Sundsvalls kommun har inte bara utvecklat e-tjänsterna utan dessutom skapat en bygglovsguide, som ska hjälpa de som ska söka bygglov rätt.

– Vi vet att reglerna kring bygglov och anmälan kan vara svåra att ha koll på både för privatpersoner och företagare. Vi valde därför att utveckla ett digitalt hjälpverktyg som vi döpt till Bygglovguiden med ambitionen att skapa en tjänst som är tillgänglig dygnet runt där personer kan få information om vad som gäller i vanligt förekommande byggprojekt så att de får rätt information i tid. I Bygglovguiden får personen möjligheten att svara på ett antal frågor som leder fram till ett svar på om det krävs bygglov, anmälan eller strandskyddsdispens för att genomföra åtgärden. Vi ger även information om vilka typer av handlingar som behöver lämnas in, hur det går till när vi hanterar ett ärende och övriga upplysningar som kan vara bra att tänka på, säger Hanna Blomqvist, bygglovshandläggare på Stadsbyggnadskontoret och projektledare för utvecklandet av e-tjänsterna.

Flera tjänster

För att ärendet ska kunna hanteras snabbt hänger mycket på att alla dokument och upplysningar finns med direkt i ansökan.

– Vår förhoppning var att kunna bygga e-tjänster som hjälper kunderna, både privatpersoner och företagare, att skicka in ett komplett ärende som innehåller den information och de handlingar som vi generellt kräver in för den valda typen av byggprojekt. Av den anledningen valde vi att skapa flera e-tjänster istället för en enda stor för att kunna specificera de frågor och handlingar som krävs in utifrån den åtgärd som kunden önskar att genomföra, säger Hanna Blomqvist.

– Att Bygglovguiden och e-tjänsterna skulle vara användarvänliga för kunderna var en mycket viktigt aspekt att försöka lösa. Vi valde därför att skapa en testgrupp med personer som under utvecklingen av Bygglovguiden och e-tjänsterna fick testa det vi skapat och komma med feedback innan de publicerades vilket var väldigt värdefullt för oss, fortsätter Hanna.

De e-tjänster som Sundsvalls kommun har sjösatt har fungerat bra. Det har inte varit några större driftstörningar.

Är du nöjd med hur lösningen med e-tjänster blivit?

– Ja, jag tycker att vi har lyckats över mina personliga förväntningar vilket känns väldigt kul! Det blir intressant att följa utvecklingen och den feedback som kunder kommer in med, svarar Hanna Blomqvist.

– Sedan kan det vara värt att tillägga att vi fortfarande kommer att ta emot vanliga pappersärenden, alla måste inte göra en digital ansökan eller anmälan.

Dessa e-tjänster har Sundsvalls kommun hittills hunnit skapa inom området bygglov

  • Anmälan – Attefallsåtgärd (t.ex. Attefallshus)
  • Anmälan – Eldstad/rökkanal
  • Anmälan – installation eller ändring av en byggnad
  • Bygglov – ny komplementbyggnad (extra byggnad på tomten)
  • Bygglov – ny byggnad eller anläggning
  • Bygglov – tillbyggnad (bygga ut en byggnad)
  • Bygglov – plank, spaljé eller mur
  • Marklov – markåtgärder inom detaljplanerat område
  • Ansökan om strandskyddsdispens
  • Ansökan om förhandsbesked (inför ett framtida bygglovsärende)

Det återstår bara ett fåtal ytterligare e-tjänster för att fånga upp alla typer av lovpliktiga ärenden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s