Projekten som förnyar centrala Sundsvall

Förnyelsen och utvecklingen av centrala Sundsvall fortsätter under 2022 och framåt med flera betydelsefulla projekt.
– Det är viktiga åtgärder för både tillväxt och hållbarhet. Vi får dock räkna med att dessa arbeten stökar till det lite i trafiken och ber om förståelse för det, säger Magnus Ydmark, stadsbyggnadsdirektör, Sundsvalls kommun. 

Text: Anders Lövgren  Illustration: Moa Engblom Foto: Katarina Lövgren, Skanska, Sundsvalls kommun

Bygget av Sundsvallsbron som invigdes 2014 blev starten på ett intensivt grävande och byggande i centrala Sundsvall. Att göra om gamla E4 till stadsgata, bygga en ny centralstation och byta ut Storbron är kanske de projekt som gett mest avtryck i stadsbilden, och som allra mest påverkat Sundsvallsbornas vardag.

Efter vad som känns som en andhämtningspaus är det nu dags att nya byggprojekt får ta plats i centrala Sundsvall.

Alliero: Här kommer cirka 1 000 bostäder att byggas av fem olika bolag; Rekab, Contractor Bygg, R E Eguity Fund, Magnolia Bostad och K2A. Bostadsbyggandet sätter igång i slutet av 2022, men innan dess pågår byggnation av en allé och en ny cirkulationsplats på Universitetsallén vid Sporthallen. Även MittSverigeVatten & Avfall är igång med att dra vattenledningar till området. Universitetsallén blir inte avstängd, men framkomligheten kommer att vara begränsad för både fordon och gående. Färdigt 2027.

Hållplats Stenstan: Navet blir historia när den lokala busstrafiken i Sundsvall flyttas ett snäpp söderut till en ny central yta. Här blir området delvis avstängt för både fordon och gående. Färdigt sommaren 2023.

NY HÅLLPLATS: Så här fint ska det bli när Hållplats Stenstan tar form mellan Storgatan och Sjögatan.

Tivolibron: Färdigt hösten 2022.

Projekt Stella: I Inre hamnen bygger Skanska fastigheten Stella som också blir Sundsvalls första klimatneutrala hotell, med trästomme, träfasad och interiör i trä. Hotellet ska drivas av Scandic. Färdigt 2024.

NYTT HOTELL: Skanska startar hotellprojektet Stella i Inre hamnen.

– Det här är de fyra stora projekten i nutid i Sundsvall. De bidrar på olika sätt till förtätning. Det är viktigt att vi kan använda den mark som redan är ianspråktagen centralt, och det ser vi bra exempel på här. Vi gör det mesta och bästa av det som redan finns, vilket ur hållbarhetsaspekt är en bra grund, säger Magnus Ydmark.

Särskilt gläder han sig över att det ska byggas med tydlig hållbar profil.

– I Alliero är det första gången vi satt upp kvalitetskriterier kring hållbarhet för byggherrarna. Det blev tydligt av det starka gensvaret att det inte är något som avskräcker från att lämna anbud. Branschen gillar krav på hållbarhet. På andra sidan stan höjer Skanska ribban rejält genom att bygga ett koldioxidneutralt hotell, spännande att de väljer att göra det i Sundsvall, säger Magnus Ydmark.

På frågan om det är fler större projekt att vänta i centrala Sundsvall, blir svaret lite försiktigare.

– Några större projekt ser vi inte centralt. Mycket utveckling återstår längs Norra kajen, i Inre hamnen och på Rosenborgskajen, men det kommer inte att störa mer än lokalt kring byggprojekten. Utvecklingen av den östra delen av centrala Sundsvall är väldigt spännande. Tänk om några år, när en besökare kliver av tåget och tar kajpromenaden längs vattnet in mot stan, det tror jag blir en fin upplevelse. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s