“Vi bygger Bottenvikens bästa hamn”SCAs logistikdirektör ser en ljus framtid för regionens transporter

2006 drogs de första pennstrecken i SCAs satsning på en egen hamn med större djup än någons annanstans i Bottenviken. I höst har bygget äntligen kunnat starta, och Magnus Svensson som är direktör i SCA Logistics känner stor glädje.   

Hur viktig är den nya hamnen?
– Det är en vitamininjektion för näringslivet i hela regionen, och kan sporra till investeringar inom både handel och industri. Vi ser redan effekter med etableringen av Renewcell och SCAs investeringar i en CTMP-anläggning i Ortviken. Den kommer också att spela stor roll när regionen presenterar sig som en möjlig plats för etablering av nya verksamheter. Jag ser det som att vi bygger Bottenvikens bästa hamn.

Vad är det som gör den till den bästa hamnen?
Nu är vattendjupet tio meter vid containerkajen och 12 meter vid bulkkajen, men efter utbyggnad har vi 15 meters djup och det är lika djupt som ute i farleden vilket är en stor fördel. Djupare har ingen annan hamn i Bottenviken. För att ens komma in till Östersjön som har ett grunt inlopp kan fartygen inte gå djupare än strax över 15 meter. Båtar med dubbelt så mycket last mot för i dag kommer att kunna lägga till hos oss. Den nya kombiterminalen med direkt koppling till transporter på järnväg och väg är också en väldig fördel. Dessutom ligger hamnen fint skyddad av Alnö vilket gör att det är ytterst sällan bogserbåtar måste användas för att klara väder och vind när fartyg lägger till.

Vad är den stora utmaningen med utbyggnaden?
– Den stora problematiken har egentligen redan varit, och då tänker jag på den orimligt långa process vi haft för att få detaljplan och miljötillstånd. Det tog 13 år från att vår planprocess började! Det här är min personliga åsikt, men överklaganden som kostat skattebetalarna 100-tals miljoner och fördröjt utveckling i regionen borde klarats av redan i tidigt stadium. Vi ska givetvis följa miljölagar, men längre tid än maximalt tre eller fyra år ska det inte ta att få tillståndet.
– I själva byggprojektet pågår nu muddring där 45 000 kubikmeter bottensediment tas bort, sedan sker fyllning av massor och pålning innan betongarbeten kan börja. Det är ett avancerat arbete som ska ske på över 15 meters djup.

Om du ser framåt, hur tror du näringslivet ser på Logistikparken med nya hamnen?
– När kapaciteten för last på båtarna fördubblas så sjunker också transportkostnaden väsentligt. Det kan fälla avgörandet när en verksamhet som har behov av att frakta stora volymer ska etablera sig. Med den nya möjligheten att ställa upp projektlaster, till exempel vindkraftsprojekt, blir det också attraktivt att frakta via oss. Helheten med sammankopplingen av tre transportsätt bidrar till attraktiviteten.

Vad behövs för att vi ska få se hela den här anläggningen användas fullt ut?
– Vi behöver marknadsföra alla våra fördelar med etablering i den här regionen, tillgången till stora mängder billig grön el, stora mängder råvatten och vår infrastruktur som de senaste åren blivit ett trumfkort. De regioner som inte kan erbjuda de här sakerna har en betydande konkurrensnackdel för flera typer av stora etableringar. Sedan får regionen inte missa att väldigt snabbt utveckla mer industrimark!

FAKTA

Sundsvalls Hamn AB som ägs till 85 procent av Stadsbacken AB och till 15 procent av SCA Logistics AB ansvarar för förvaltningen av Tunadalshamnen med 850 meter kaj. Strax intill investerar nu SCA 460 miljoner kronor i en 185 meter lång kaj där hamndjupet blir 15 meter, samt i ytor för godshantering. Den nya hamnen ska tas i drift 2024 och kommer då att arrenderas in till Sundsvalls Hamn.

Text: Anders Lövgren  Foto: Katarina Lövgren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s