“Sundsvallsregionen kan bli navet för grön omställning” – Energiexpert om det unika läget

Ingenstans i Norden finns så gott om grön el som i Sundsvallsregionen.
– Det är något stort och kraftfullt som håller på att hända för norra Sverige, och tillgången på grön el är en viktig anledning till stora företags intresse att etablera sig, säger energiexperten Claes af Burén, WSP.

Tillgången på el från både vattenkraft och vindkraft har länge varit god i norra Sverige. Merparten av produktionen har dock transporterats  söderut genom elnätet. Det är först under de senaste åren som den elintensiva industrin med hållbar agenda på allvar fått upp ögonen för den övre halvan av landet.
– Elektrifiering och digitalisering har dragit upp farten på den gröna omställningen. Intresset för att etablera sig med tillgång till hållbar energiförsörjning är oerhört stort och jag tror inte någon kunde förutse hur snabbt utvecklingen skulle gå, säger Claes af Burén.
Han har på uppdrag av Region Västernorrland studerat förutsättningarna för länet att leverera grön el till företag. Resultatet bekräftar att vi har trumf på hand på området.

Vindkraft en förutsättning
Sverige delas in i fyra elområden. Under 2020 producerade området som sträcker sig från Gävle upp till Umeå (elområde 2) 35 TWh vattenkraft och 11 TWh vindkraft och där är Västernorrland det stora producentlänet. I området norr om Umeå (elområde 1) produceras hälften så mycket grön el, och söder om Gävle betydligt mindre.
– Om vi till detta lägger till att planerna på utbyggnad av vindkraft är offensiva i elområde 2 så ser det här förhållandet ut att bara förstärkas. Det blir också tydligt att vindkraften kan vara en förutsättning för att norra Sverige ska få stora etableringar och många arbetstillfällen, vilket även kan öka acceptansen för vind som energikälla, säger Claes af Burén.
– Det gäller att de som bor i regioner där utbyggnad sker också får ta del av fördelarna, så har det ju inte alltid varit om vi tittar i ett historiskt perspektiv men nu finns goda förutsättningar när allt fler industrier vill etablera sig i regionen, lägger han till.
I de resonemang som Claes af Burén för är inte bara elen en förutsättning för attraktivitet. Om dessutom tillgång på mark, kompetens och bra logistiklösningar är på plats blir det pluspoäng.
– Har man så mycket att erbjuda som Sundsvallsregionen har, så anser jag att det är läge att inte lova bort eleffekt till vilket projekt som helst. Vi bör ställa oss frågan, till vad ska  tillgångarna användas till? Är det till de etableringar som ger mest i förhållande till hållbar utveckling och arbetstillfällen. Lyckas man det kan kan regionen bli navet för en grön omställning, säger Claes af Burén.

Fakta

En större elintensiv fabrik som Northvolt planerar använda 2 TWh per år  eller lika mycket som 100 000 villor under ett år. Hybrit, producent av fossilfritt stål i Luleå, kommer använda 15 TWh per år, eller mer än hela Luleälven producerar. n

Text: Anders Lövgren  Foto: WSP 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s