Smarta vattenmätare har koll på din förbrukning

Hushållen i Sundsvall, Timrå och Nordanstig är på väg att få nya fjärravlästa vattenmätare med flera nya funktioner.
– Den har varit bra, en gång slog den larm och talade om att vår förbrukning var onormal, berättar Josef Öhrn i Söråker som varit med i ett pilotprojekt och testat den nya tekniken. 

MittSverige Vatten & Avfall har tillsammans med ServaNet arbetat för att ersätta analoga vattenmätare mot digitala som kan fjärravläsas.
– Idag kan fjärravlästa, så kallade smarta vattenmätare inte bara leverera data om vattenförbrukning i realtid utan också skicka olika typer av larm, till exempel larm om läckage och frostrisk. Vi får möjlighet att debitera kunderna utifrån deras faktiska vattenförbrukning och kunna larma om det till exempel
är en vattenläcka i fastigheten, säger Peter Engblom, utredningstekniker på MittSverige Vatten & Avfall. 
I ett pilotprojekt som påbörjades i fjol installerades smarta vattenmätare i 82 villor i regionen, i Söråker och Bergsåker. Josef Öhrn som bor med sambo och två barn i ett av de hus där en mätare testats, tycker det fungerat bra.
– Egentligen har jag inte märkt någon större skillnad, annat än att den skött sig själv och jag inte behövt läsa av den. Men vid ett tillfälle blev jag uppringd av MittSverige Vatten & Avfall som hade noterat en ovanligt hög förbrukning hos oss. Det kunde jag direkt koppla till att vi hade fyllt vår pool. Det var ju faktiskt intressant att se att tekniken fungerar. Hade det gällt ett läckage så hade det förstås varit bra att få stopp så fort som möjligt, säger Josef Öhrn.
Han tycker också det är en fördel att vattenförbrukningen debiteras direkt utifrån den faktiska förbrukningen och inte som tidigare efter en preliminär uppskattning på årsbasis.
– Vår utvärdering av pilotprojektet säger att det fungerat väldigt bra. Kunderna har nog inte märkt av så mycket, vilket är ett kvitto i sig på att det har fungerat, säger Peter Engblom.
För MittSverige Vatten & Avfall väntar nu en utvärdering av projektet och vid beslut om fortsättning kan de smarta vattenmätarna installeras hos övriga kunder. Normalt byts ca 2000 st vattenmätare per år, men det är troligt att utbytestakten kommer att bli snabbare nu när det rör sig om ett teknikbyte. 
– Planen är att vi förbereder genom att byta ut till smarta vattenmätare och till en början kan vissa kunder fortsättningsvis behöva läsa av manuellt då vi tillsammans med ServaNet måste planera och bygga ut infrastrukturen successivt, säger Martin Luthman, Kundservicechef på MittSverige Vatten & Avfall.  
En aspekt som Josef Öhrn tar upp är dock att installationen av vattenmätaren medför en kostnad för fastighetsägaren, eftersom det krävs en vattenmätarkonsol med avstängningsventiler där vattenledningen kommer in i fastigheten. Han fick anlita en rörmokare och den kostnaden säger han sig helst velat slippa.
– Visst kan jag förstå det, säger Martin Luthman, men det är viktigt för att minska risken för läckage och vattenskador hos fastighetsägaren och för att underlätta framtida byte och service. Alla fastigheter ska ha en vattenmätarkonsol med tillhörande ventiler oavsett typ av vattenmätare. Bolaget äger vattenmätaren och fastighetsägaren ansvarar för vattenmätarplatsen.
Medverkar i projektet gör som sagt även ServaNet som leverantör för kommunikationslösning och överföring av data från mätarna till MittSverige Vatten & Avfall. Här används en teknik som heter LPWAN och som med hjälp av sensorer sänder signaler på långa avstånd och med låg energiförbrukning.
– Det här samarbetsprojektet är viktigt på flera sätt, inte minst ur ett hållbarhets- och kundperspektiv. Det ger oss och hushållen möjlighet att bättre hålla koll på vattenförbrukning och tidigt upptäcka läckage, säger Martin Luthman.

Text: Anders Lövgren  Foto: Katarina Lövgren 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s