De kämpar för ett extra festligt 2022

Sundsvall är en av kandidaterna till att vinna utmärkelsen Årets stadskärna 2022. Ett intensivt arbete pågår för att vässa argumenten som ska få juryn på fall.

För att uppnå utmärkelsen samlar vi många goda krafter och arbetar målmedvetet för att åstadkomma något vi alla kan vara stolta över och som kan göra Sundsvall till en ännu bättre stad att bo, leva och verka i, säger Jonas Albecker, vd, Stadsutveckling i Sundsvall.

Utmärkelsen Årets stadskärna har inte delats ut vare sig 2020 eller 2021 på grund av pandemin. 2022 är det dock upp till kamp för Sundsvall som hade målet att vinna titeln 2021 och med detta toppa firandet av 400-årsjubileumet, ett evenemang som även det flyttats fram.

På bilden har vi samlat styrelsen för Stadsutveckling i Sundsvall, personer som alla i sina olika roller kämpar för att utveckla stadskärnan. Vi ställde några frågor till dem.

Vad kan fälla avgörandet till Sundsvalls fördel när vinnaren i Årets stadskärna ska utses?
– Sundsvalls stenstad har i grunden så fina kvalitéer och ett fantastiskt utbud. Det jag tror kan fälla avgörandet är hur vi starkt vi kraftsamlat tillsammans de senaste åren för att lyfta det ännu mer, säger Jonas Walker, kommundirektör, Sundsvalls kommun.

 Hur unik är egentligen Stenstan?
– Stenstan är enastående vacker. Stadens historia ekar mellan husen, man ser stadens tidigare puls i hantverken i de sensationella och enastående huskroppar som reser sig mellan stadens två berg. Här finns närheten till skog och hav som knyter an oss som en värmande famn, säger Jane Bredberg, Stenstan.

Önska fritt – vad står högst på önskelistan i Stenstan?
– För att ännu fler ska ges möjlighet att besöka vår fina stenstad står en stor centralt belägen konferensanläggning med kapacitet att ta emot även riktigt stora internationella konferenser, upp till 2 000 sittande, mycket högt på önskelistan. En sådan anläggning skulle med säkerhet även tillföra besöksnäringen i våra närmaste regioner en hel del möjligheter, säger Peter Gotthardsson, Lilium.

Vilken detalj är du mest stolt över i Stenstan?
– Den detaljen i Stenstan som jag är mest stolt över, måste vara arkitekturen. Jag har turen att få jobba i en av de mest spektakulära miljöerna, Elite Hotel Knaust, med den fantastiska trappan och anrika lokalerna. Att få gå genom stadens vackra hus på väg hem är en sann lycka, säger Anna Söderström, Elite Hotel Knaust.

Butiksetableringar har blivit mycket sällsynta och annat tar plats i stället. Ska vi börja vänja oss med en stadskärna med få butiker?
– Vi är mitt i en stor omställning av våra stadskärnor där innehållet inte kommer se likadant ut som tidigare, mixen av butiker, restauranger, upplevelser, bostäder och kontor skapar flöden vilket ökar antalet människor som naturligt konsumerar staden. Om vi tillsammans skapar en attraktiv stadskärna där människor vill vara så kommer vi se fler nya affärer, pop-uper, upplevelser växa fram, säger Sofie Stark, Diös.

Vilken av alla utmaningar är allra svårast i utvecklingen av Stenstan?
– En stadskärna är inte levande av sig själv och ingen enskild klarar av att levandegöra den. Det finns många intressenter och viljor och utmaningen är att ta tillvara på energin, att prioritera och komma överens om gemensamma mål. Vi är på god väg och Stadsutveckling i Sundsvall AB är drivkraften och samordnaren i detta samverkansarbete. Lyckas vi är värdekedjan igång, trivseln ökar och man vill leva här och flytta hit, flera företag etablerar sig och skapar arbetstillfällen, flera bostäder innebär flera invånare som underlättar kompetensförsörjningen, mera flöden påverkar konsumtionen, säger Jonas Albecker, Stadsutveckling i Sundsvall AB. 

FAKTA
Stadsutveckling i Sundsvall AB ägs av medlemsorganisationerna Fastighetsnätverk Sundsvall City och På Stans näringsidkare (Stenstan). Sundsvalls kommun är en samverkanspartner och tredjedels medfinansiär i samverkansarbetet. Medlemsorganisationerna utgörs främst av fastighetsägare, handlare, restauranger, caféer, hotell samt övrig kommersiell service i Sundsvalls stadskärna. Bolagets uppdrag är att levandegöra city och arbeta med att skapa samverkansförutsättningar för de som verkar i staden eller har ett intresse av att vara med och bidra till ett mer levande city.

Text och foto: Anders Lövgren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s