7,5 kilometer ledning dras till Essviks avloppsreningsverk

Startskottet har gått för jätteprojektet att ansluta kommunalt vatten och avlopp till stora delar av Njurundakusten.

MittSverige Vatten & Avfalls VA-projekt längs Njurundakusten har några extra viktiga pusselbitar. En av dessa är den överföringsledning för avloppsvatten som ska gå från Bergafjärden till Essviks avloppsreningsverk. Där ska avloppsvattnet från 900 i framtiden anslutna fritidsboenden transporteras, för att renas och sedan släppas ut i naturen igen.
– Det är ett stort och utmanande projekt, eftersom ledningen måste dras i så skilda miljöer på den 7,5 kilometer långa sträckan. Vi tar oss fram över åker, genom skog, passerar samhällen och vi ska även använda oss av en schaktfri metod som innebär att vi borrar oss under Ljungans botten, berättar Peter Nylén, projektledare, MittSverige Vatten & Avfall.
Hela VA-projektet är budgeterat att kosta 900 miljoner kronor och ska vara färdigt 2026. 
– Överföringsledningen som ska transportera avloppsvattnet från Njurundakusten är jätteviktig. Vi har studerat många olika alternativ men kommit fram till att transportera avloppsvattnet till vårt befintliga avloppsreningsverk Essvik är den mest fördelaktiga lösningen, både ur ett  ekonomiskt och hållbarhetsperspektiv, säger Peter Nylén.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s