En riktigt cool nyhet för Sundsvall

Ingen som rört sig i Sundsvalls centrala delar det senaste halvåret har missat de många grävningar som pågått. Långa rör för fjärrkyla har grävts ner och snart är första delen av Sundsvall Energis klimatsmarta satsning i mål.
– Vi blir först att använda tekniken och det känns väldigt rätt för oss, säger Per Keller, vd för Clarion Hotels nya pampiga hotell vid Selångersån.

Text: Anders Lövgren  Foto: Katarina Lövgren

När den första etappen av fjärrkylaprojektet är klart i sommar så har drygt 1,2 kilometer rör grävts ner i centrala Sundsvall.
För fjärrkyla finns flera argument, men det viktigaste är att det är ett steg i rätt riktning för klimatet. Många anläggningar som finns idag innehåller köldmedier med växthusgaser som dessutom kommer att förbjudas och då är fjärrkylan ett både ekonomiskt och miljömässigt hållbart alternativ.
– Vi är glada att nu kunna erbjuda fjärrkyla till många av våra kunder i Sundsvalls centrum. Det första steget är taget och nu styr kundbehovet hur fortsatt utbyggnad ser ut, säger Peter Lindström, nätchef, Sundsvall Energi.
Den första kunden som ansluts till fjärrkylan blir det nya hotellet vid Selångersån, Clarion Hotel där Per Keller är vd. Han är glad över att satsningen görs i Sundsvall och att fastighetsbolaget Diös som äger fastigheten valt att satsa på fjärrkylan.
– Inom Nordic Choice Hotels, den hotellkedja vi är en del av, är hållbarhet en del av vårt DNA och inte något som görs på sidan utan det vi lever för varje dag ute i våra verksamheter. Att vi nu blir först att använda fjärrkyla i Sundsvall är en ynnest och en viktig del i vårt lokala hållbarhetsarbete för att alltid se till att minska vårt klimatavtryck. Ingenting av detta hade varit möjligt utan en samarbetspartner som tar hållbarhet på lika stort allvar som vi, så vårt samarbete med Diös i detta projekt är fantastiskt givande, säger Per Keller.
När hotellet invigs efter sommaren så kommer gästerna att uppleva den rätta svalkan från fjärrkylenätet och så småningom kommer kylan från kallt vatten som pumpas upp ur Sundsvallsåsen, sannolikt från en plats vid korsningen Kvarngatan-Sidsjövägen där provborrningar gjorts.
Innan dess kommer också den sista delen av den första etappens grävningar vara i mål, och det handlar om arbeten på Norrmalm kring hotellet samt på Bankgatan ner mot Kulturmagasinet.
Den permanenta produktionsanläggning som behövs för att hålla fjärrkylan igång är planerad att byggas där Sundsvalls gamla slakteri en gång låg, mellan Åkroken och Nacksta. 
Att projektet har sina utmaningar står utan tvivel. Projektledaren Thomas Nordin och hans medarbetare har många gånger lagt pannorna i djupa veck.
– Det är inte bara vägar vi ska parera för. Det ligger mycket en bit ner i marken, som till exempel avlopp, dagvattenledningar, elkablar och bredband. Dessutom har vi ansvar för att träd ska bli kvar. Jag förstår att Sundsvallsborna tycker att vi tagit stor plats med grävningarna, och där vill jag tacka för att så många visat tålamodoch förståelse, säger Thomas Nordin.

FJÄRRKYLA

Fjärrkyla är en teknik som bygger på att kallt vatten som hämtas långt nere i marken skickas runt i ett ledningsnät på samma enkla sätt som fjärrvärme. Vatten kyls på ett ställe och distribueras sedan via ledningar till kundens fastighet. Där går det kalla vattnet in i fastighetens system via en värmeväxlare och pumpas ut i dess kylutrustning. Temperaturen på vattnet som produceras och leds ut i fjärrkylenätet håller 7-10°C. När vattnet återvänder till produktionsanläggningen är temperaturen cirka 18°C och det kyls då ned igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s