Vi tjuvkikar på nya resecentrumet

I mitten av augusti kommer Sundsvalls nya resecentrum att öppna. Men vårt reportageteam har redan varit på rundvandring tillsammans med fastighetsägaren Skifu. Även om det fortfarande är en byggarbetsplats finns mycket att berätta om allt som snart är färdigt. 

Text: Anders Lövgren Foto: Katarina Lövgren

1. Bussarna lämnar av och hämtar passagerare framför någon av de åtta slussar (dörrar till byggnaden) som byggs. För att minimera att resenärer rör sig ute på bussparkeringen öppnar chauffören aktuell sluss inifrån bussen när det är dags för påstigning.

2. Sundsvall Energi levererar varmvatten i ledningar till 5 000 kvadratmeter markvärme som ska göra området praktiskt taget snöfritt. Syftet är att slippa snöröjning och sandning och att ge ökad komfort för resenärerna.

3. I den långa vänthallen till bussarna är ek det dominerande materialet. Där finns också ett antal gluggar av stål som ska fyllas med Sundsvallsinspirerad konst av Peter Svedberg som fick uppdraget för två år sedan. Bakom utseendet för Sundsvalls resecentrum står MAF Arkitektkontor med kontor i Umeå som fick uppdraget efter en arkitekttävling.

4. Det vackra stationshuset som invigdes 1925 är K-märkt och restaureras varsamt. Bland annat ska entrédörrar, fönster med färgade glas och takmålningar få ny glans och lyster.

5. Det gröna kaklet som är original behöver på några ställen bytas ut och kompletteras. För att få till exakt samma nyans har en specialbeställning gjorts hos en tillverkare.
6. Mitt i resecentrumet finns rulltrappor och hiss som förbinder den övre vänthallen för tågresenärer med den nedre vänthallen för de som ska iväg med buss. På bilden Skifus förvaltare Urban Simander som är ciceron när tidningen Byggplats får en guidad tur.

7. Som en del i Sundsvalls trygghetsarbete kommer Polisen att montera 15 övervakningskameror i området. Och på tal om kameror så ska backkameror hjälpa chaufförerna att ha koll på området bakom bussarna. Öppettider i Sundsvalls resecentrum blir 03.00 – 01.45. Öppet 22 timmar och 45 minuter av dygnets timmar alltså. På övre planet i byggnaden kommer Pressbyrån att förfoga över en yta. Någon aktör, ännu oklart vem, kommer också att komma in i resecentrumet med kafé- eller restaurangverksamhet.

8. Lokatten, den coola bronsskulpturen från 2001 av Camilla Bergman-Skoglund, har funnits på en ganska anonym plats i området tidigare men har nu placerats mer synlig. 

9. Hela byggnationen, för vilken huvudentreprenören varit Rekab, har präglats av en strävan mot ökad hållbarhet. Därför har bland annat de befintliga stensättningarna tagits tillvara och återanvänds.
10. Intill resecentrumet finns det här vackra huset som ursprungligen byggdes som bostadshus för de högsta cheferna på centralstationen. Under årens lopp har det sedan varit en kontorsbyggnad för olika företag. Nu har det lyfts upp en bit, renoverats och Skifu söker just nu efter passande verksamheter som hyresgäster. 

11. Gång- och cykelvägar ansluter till området.

Stationsområdet under utveckling

Trafikverket bygger om bangården i Sundsvall med planerad start 2023. En bit in i det projektet ska resenärerna tryggt kunna ta sig till perrongerna planskilt, det vill säga utan att behöva gå över spåren. Under 2021-2022 ska en lösning på det presenteras. Det har tidigare också funnits tankar på att knyta samman områdena söder om bangården med havet och Rosenborg med en gångbro från Björneborgsgatan över tågspåren till stationshuset. Den planen är lagd på is, av besparingsskäl från Sundsvalls kommun som skulle vara medfinansiär. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s