Mattias O´Nils, MIUN och Lotta Björnberg, Sundfrakt.

Tankesmedja diskuterar framtidens transporter i Västernorrland

Hur ska vi transportera oss mellan Västernorrlands städer och glesbygd i framtiden? Det är utmaningen som den nystartade tankesmedjan Anything tar sig an under våren.

Text: Anders Lövgren Foto: Katarina Lövgren

Tjugo personer från näringsliv och offentlig sektor har antagit utmaningen att bidra till framtidens lösningar på olika samhällsutmaningar. Tankesmedjan är den första i sitt slag i Sverige inom området Internet of Things.
− Det känns väldigt bra att vara igång och vi gläds åt det stora intresset. Bland ett stort antal intresseanmälningar har tjugo personer valts ut och vi tycker att vi har lyckats samla en bred och erfaren grupp, säger Mattias O´Nils, centrumledare STC forskningscenter vid Mittuniversitetet och initiativtagare till tankesmedjan.
Tankesmedjan kommer att belysa hur Internet of Things kan driva på mot en hållbar samhällsutveckling med fokus på olika temaområden. Det första temat är mobilitet, som diskuterats under våren.
− Den globala mobilitetsindustrin vill skapa nya sätt för människor att transportera sig, dels för att minska transportsektorns miljöpåverkan, men även på grund av en ökad konkurrens tack vare ny teknik. Gig-ekonomin, elektrifiering och självkörande fordon är några förändringar vi står inför och vi vill diskutera hur IoT kan användas för att utveckla en hållbar mobilitet, säger Mattias O´Nils.

Optimera ny teknik

En av dem som är med i tankesmedjan är logistikföretaget Sundfrakts hållbarhetschef Lotta Björnberg. Hon berättar att företaget arbetar mycket med frågor som rör hur ny teknik kan användas på bästa sätt.
– Just därför kommer starten av den här tankesmedjan bra i tiden. Det är nyttigt att samla olika erfarenheter och kompetens som överlappar varandra i en grupp. IoT och digitalisering kan hjälpa oss i Sundfrakt att till exempel optimera transporter och samla in data från fordon och trafik. För oss gäller det att bygga en plattform där den nya tekniken kan implementeras, säger Lotta Björnberg.

I tankesmedjan finns för närvarande deltagare från CGI, Realsprint, kommunerna Sundsvall, Ånge och Örnsköldsvik, Miun, Sweco, Region Västernorrland, Telia, Servanet, Hemab, Easit, Biometria, Pro & Pro och Sundfrakt. 

Fakta

Internet of Things (Sakernas internet) är ett samlingsnamn för de tekniker som gör att vardagsföremål som hushållsapparater, maskiner, fordon och byggnader med mera, med inbyggd elektronik och internetuppkoppling, kan styras eller utbyta data över nätet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s