Illustration av Moa Engblom

Odling lyfter Mitthems nya område

När Mitthem bygger hus i området Byhöjden läggs extra omsorg på utemiljön. Pallkragar för odling och en rejäl grillplats med vindskydd kommer på plats i sommar.

Text: Anders Lövgren Illustration: Moa Engblom

Mitthems nya område Byhöjden i Bosvedjan håller på att ta form. 88 lägenheter är uthyrda i den första etappen och nu byggs det vidare i området med etapp 2. För att fånga upp önskemål kring utemiljön från hyresgästerna uppmanades dessa i fjol att lämna tips i en förslagslåda.
– Flera hyresgäster ville få möjlighet att odla och även förslag på en grillplats kom in. Det här är bra idéer som vi gärna är med och utvecklar, både kring odlingslådor och en grillplats kan det skapas gemenskap och det gillar vi, säger Per Nässbjer, Mitthems projektledare på Byhöjden.
Det kommer att bli 15 pallkragar och Mitthem ser till att de är fyllda med odlingsjord i starten. Därefter ansvarar hyresgästen som tecknat sig för att använda pallkragen själv för årlig påfyllnad om det behövs.
Grillplatsen som ska byggas får vindskydd och ett skärmtak och kommer att bli rymlig med plats för många grillsugna hyresgäster. Till detta placeras också parkbänkar ut.
– Det här är inslag som är viktiga i ett område för att skapa trivsel. Förhoppningen är naturligtvis att grannar lär känna varandra när de pratar odling vid pallkragarna eller när de träffas vid grillen, säger Per Nässbjer.
Vid sidan av att det är trevligt med pallkragar i ett bostadsområde så kan det också ha betydelse på andra sätt. Egen odling drar ner på utgifterna för ett hushåll som till exempel blir självhushållande på kryddväxter, och så finns det inget som smakar lika gott som den egna skörden. 

FAKTA

Mitthems område Byhöjden har efter den första etappen 88 lägenheter i två punkthus. Bygget av den andra etappen med 132 lägenheter i tre punkthus pågår nu och inflyttning är planerad till hösten/vintern 2022. Förutom pallkragar i utemiljön kommer ett vindskydd med tak, grillplats, sittplatser, äppelträd och bärbuskar att komma på plats.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s