Magnolia Bostad och Heimstaden levererar 900 hyreslägenheter

I den västra delen av Norra kajen är det Magnolia Bostad som har byggrätterna. Planen från deras sida är att bygga sex kvarter med cirka 900 lägenheter, från ettor till fyror.
– Det är ett klockrent läge, det bästa tänkbara i Sundsvall, söderläge och nära till allt, säger Anders Bodin, projektutvecklare, Magnolia. 

Text: Anders Lövgren  

I nuläget pågår produktion av hyresrätter i de två kvarter som ligger längst österut med samarbetspartnern Heimstaden som ägare och förvaltare. Där kommer de främre husen närmast vattnet att få sex våningar och i kvarteret bakom blir det åttavåningshus. Lokaler i markplan förbereds för olika typer av verksamheter. Bedömd inflyttning från slutet av 2022. 
Ett kvarter vid Heffners allé med 200-240 hyresrätter har planerad byggstart under slutet av 2021. På norra sidan av Heffners allé kommer Magnolia att bygga ett höghus med lägenheter och parkeringshus. Detaljplanen gör det möjligt att bygga ett ca 20 våningar högt hus. Planerad byggstart tredje kvarteret 2022. De båda kvarter som ligger närmast stadskärnan får byggstart under 2024.
–  Vi är helt klart intresserade av att vara med som fortsatt aktör i Sundsvall och driva fler projekt för att utveckla staden, säger Anders Bodin.
Det är inte endast bostadsprojekt som attraherar Magnolia. Bolaget är inte främmande för att utveckla till exempel vårdboenden och har även aviserat planer för ett hotell med ca 250 rum på Finnkajen nära Norra kajen.
Ann-Katrin Olsson som är regionchef hos Heimstaden ser fram mot att hennes företag tar över ägandet av fastigheterna som Magnolia bygger.
– Det är alltid lite extra exalterande när vi etablerar oss på en ny ort och vi ser fram emot att bidra till Sundsvalls fortsatta tillväxt. Det blir ett nytt kapitel i vår förvaltning och ska bli väldigt kul att välkomna de första hyresgästerna, vi tror de kommer att stormtrivas i våra fina lägenheter, säger hon.
Alla bostäder som det gäller kommer att bli hyreslägenheter, och intresset uppges vara stort.
– Läget på våra lägenheter har uppenbart vunnit Sundsvallsbornas hjärtan, säger Ann-Katrin Olsson som inte utesluter fler affärer för Heimstaden i Sundsvall.
– Det hoppas vi på men det får framtiden avgöra, just nu fokuserar vi på de fastigheter vi är i gång med att färdigställa.   

Norrterna bygger trähus

Norrterna som är ett dotterbolag till Stockholmsbaserade Oscar Properties startades för att till skillnad mot moderbolaget arbeta med fastighetsprojekt ute i landet och, enligt bolaget självt med priser som passar många utan att göra avkall på kvalitet och estetik. I Sundsvall har bolaget tre byggrätter på Norra kajen, där sammanlagt 200 bostadsrätter ska byggas.
– Vi har startat upp projektering av den första byggrätten, och inväntar bygglov i slutet av maj i år. Vi kommer ha säljstart av 31 lägenheter i det första kvarteret efter sommaren, byggstart vid årsskiftet och inflyttning för de första köparna i slutet av 2022, säger Bengt Engström, affärsansvarig, Norrterna.
Norrterna vill skapa prisvärda hem som även ska ha en unik design som är genomgående i projekt från Oscar Properties.
– På Norra kajen vill vi bygga i trä, förutom att det är förnyelsebart och har stora fördelar miljömässigt, är det ett spännande och vackert material att arbeta med och husen kommer smälta in bra med omgivningarna, säger Bengt Engström.
Norrterna håller enligt Bengt Engström fortsatt uppsikt över möjligheter till nya affärer och utvecklingsprojekt i Sundsvall.
– Det är en attraktiv stad med bra läge och vi är intresserade av fler byggrätter, säger han.

Torgyta blir mötesplats mitt i  stadsdelen

En så stor stadsdel som Norra kajen behöver en större mötesplats för aktiviteter eller bara avkoppling, därför byggs ett torg. Drygt 3 000 kvadratmeter cirka hundra meter från Landsvägsallén ska fyllas med sittplatser, träd, växtlighet och en öppen yta som kan användas för evenemang.
I planerna från Sundsvalls kommun finns ett vattenkonstverk, och vid kajkanten intill är det förberett för att en restaurangbåt ska kunna lägga till.
Noterbart är att torget ligger precis vid den 1,2 km långa gångvägen Kajstråket, vilket skapar ett flöde av Sundsvallsbor som tar en promenad och som kan stanna till en stund på platsen. Möjligheter finns för aktörer i omkringliggande
fastigheter att öppna kafé eller servering på markplan.
Platsen som ännu inte har något namn ska vara färdigbyggd 2026.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s