Bjarne Öberg, vid Konstverket

Korstaverket villenergiåtervinna mer avfall

Fjärrvärme från avfallsförbränning är en klimatsmart lösning för att värma fastigheter. Därför investerar Sundsvall Energi nu för en rejäl höjning av kapaciteten i Korstaverket. 

Text: Anders Lövgren Foto: Katarina Lövgren

Värmeverket i Korsta togs i drift 1981 och tre år senare kom de första leveranserna av hushållssopor till pannan. Sedan dess har ledningsnätet byggts ut undan för undan och i dag kan Korstaverket förse 4 000 kunder med fjärrvärme som produceras av avfall.
– Nu investerar vi strax under 100 miljoner kronor för att öka effekten i pannan från 55 MW till 70 MW, vilket gör att vi kan elda mer avfall och därmed bidra till ökad klimatnytta, säger Bjarne Öberg, produktionschef, Sundsvall Energi. 
Att producera klimatsmart energi är ett mål för Sundsvall Energi. När leveranser av varmt spillvatten från industrin som kompletterar Korstaverkets egen produktion minskat, så har det drivit på de nya investeringarna.
– Vi eldar i dag 550 ton avfall per dygn och efter ombyggnad behövs cirka 100 ton ytterligare. Att få in mer avfall är det minsta problemet, det är överskott på avfall både nationellt och internationellt. Merparten av det vi eldar kommer från närregionen, säger Bjarne Öberg.

Miljövinst

När avfall eldas måste rökgaserna renas i  avancerade kemiska processer för att sedan åka upp i den 100 meter höga skorstenen. Pannan och reningsprocessen  övervakas dygnet runt via automatiska mätinstrument. Dessutom hamnar en del rester som inte går att elda som i slagg på botten av pannan.
Bjarne Öberg tar som exempel att en och annan kaviartub eller ett batteri från en elektrisk apparat kan åka med i soporna, och både metaller och tungmetaller från dessa sorteras ut efter eldning och går till återvinning.
– Att producera fjärrvärme av avfall är väldigt bra för miljön. Att ersätta det med ett fossilt bränsle skulle kräva 150 000 liter eldningsolja varje dygn, och här används ingen olja alls, säger han.
Arbetena med att höja kapaciteten beräknas vara färdiga i oktober för att vara i drift inför vintersäsongen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s