Bild av Jonas Albecker, vd, Sundsvalls Stadsutveckling framför stadshuset

“Vi vill att besökare ska längta till stadskärnan”

En rad projekt som pågår i Stenstan syftar till att få fler att trivas i stadskärnan.
– Pusselbitarna som läggs nu kommer att få positiv effekt på folkliv, handel och få igång nya initiativ, säger Jonas Albecker, vd, Stadsutveckling Sundsvall.  

Text: Anders Lövgren  Foto: Katarina Lövgren

Många av artiklarna i tidningen Byggplats handlar om hur ny infrastruktur och nya initiativ kan göra det ännu mer attraktivt att bo, arbeta och leva i stadskärnan. 
Nya stadsgatan, bygget av Hållplats Stenstan, kultur på gator och torg, nytt resecentrum och stadsbyggnadsdirektörens tankar om 15-minutersstaden är några exempel där vi berättar om just detta. Den gemensamma nämnaren är en stadskärna som har ett smart innehåll och är attraktiv, trygg och lättillgänglig.
– Vi vill att besökare ska längta till stadskärnan och då måste den möta upp dagens efterfrågan och ha intressanta mötesplatser för olika upplevelser, säger Jonas Albecker.
Sedan 2018 har han arbetat i rollen som en stadskärneutvecklare och sammanhållande länk mellan fastighetsägare, näringsidkare och Sundsvalls kommun. Jobbet går ut på att företräda utvecklingen i stadskärnan. Först var det konkreta målet att Sundsvall skulle vinna utmärkelsen Årets stadskärna 2021, men när pandemin var ett faktum sattes hela tävlingen på paus. Jonas Albecker ser dock sitt arbete som minst lika viktigt i fortsättningen.
– Det är inte tävlingen och utmärkelsen i sig som är det viktiga, det är arbetet vi gör tillsammans för att utveckla och nå målen säger han.
Pandemin gör det allt annat än lätt att skapa mötesplatser och evenemang som får upp pulsen i en stadskärna. Med det sagt ber vi ändå Jonas Albecker att räkna upp de viktigaste saker som pågår i Stenstan för att få både Sundsvallsbor och hitresta besökare att trivas.
– Vi försöker hitta nya sätt att genomföra evenemang på ett säkert sätt som inte krockar med pandemins restriktioner. Vi förbereder verktyg som ska underlätta för flera att boka mötesplatser för olika upplevelser. Vi underlättar för kunder att distanshandla lokalt med hemleverans till dörren. Vi arbetar med platsidentiteter och stadsrum, strategisk planering av hur vi smartare möblerar innehåll och utbud. Dialog pågår mellan offentliga och privata aktörer vad gäller effektivare skötsel av stadskärnan.
För alla som undrar vad som pågår och vad som är på gång i Stenstan 2021 är det här några av svaren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s