Bild på Eva Nyh Hederberg, Bodil Hansson och Alicja Kapica. De står med spadar framför en grushög i centrala Sundsvall.

Ledarskap som bygger Sundsvall

Under två tunga veckor i augusti 2020 lades 1 000 varsel i Sundsvall. Efter det startade Sundsvalls kommun initiativet “Sundsvalls väg framåt” som går ut på att skapa förutsättningar för 5 000 nya jobb.
Kommunalrådet Bodil Hansson (S), oppositionsrådet Alicja Kapica (M) och näringslivsbolagets chef Eva Nyh
Hederberg är trion som nu drar åt samma håll för att Sundsvall ska hitta – just det – vägen framåt. Här har vi träffat dem, ställt frågor och fått svar.

Text: Anders Lövgren Foto: Katarina Lövgren

Bodil Hansson

Vilka tecken ser du på att Sundsvall utvecklas i rätt riktning?
– När man blickar ut över Sundsvall så ser vi väldigt påtagligt den utveckling som nu sker i vår stad. Bostäder byggs i attraktiva lägen, hotell och ett nytt resecentrum tar form och det investeras i infrastruktur, E14, logistikparken, Bergsåkerstriangeln och Malandsanslutningen för att nämna några exempel. 
– När vi är ute och möter företag så möter vi många välmående företag med ambitionen att växa. Det finns en stor efterfrågan på verksamhetsmark och det finns en framtidstro. 

Vad saknas allra mest för en starkare utveckling?
– Ska jag välja en sak så är det dubbelspår Ostkustbanan som ligger högst upp på prioriteringslistan. Goda kommunikationer och större arbetsmarknadsregioner är en viktig parameter för att våra företag ska ges förutsättningar att växa och utvecklas. Lyckas vi pressa restiden en timme Sundsvall – Gävle, två timmar Sundsvall – Stockholm, kommer det bidra till en stark tillväxt. Om Nya Ostkustbanan blir verklighet kommer minst 2 100 nya jobb att skapas i Sundsvallsregionen. Det är en av slutsatserna i en ny rapport från Sweco.

Hur viktig är Logistikparken för vår tillväxt?
– Behovet av hållbar och miljövänlig infrastruktur gör att flera aktörer är intresserade av att etablera sig i anslutning till kombiterminalen och hamnen. Beslutet att bygga logistikparken väcker intresse och har fått Sundsvall att klättra i rankinglistan över Sveriges bästa logistiklägen. Logistikparken är en viktig komponent för att nå målet 5 000 nya jobb. Re:NewCell är ett exempel på kommande företagsetablering där logistikparken har varit avgörande för valet av Sundsvall.

Alicja Kapica

Vilka tecken ser du på att Sundsvall utvecklas i rätt riktning?
– Tack vare det långsiktiga arbetet med att få fler att vilja bygga bostäder i Sundsvall kan vi nu glädjas åt att det byggs mycket i vår kommun. Sundsvalls fortsatta utveckling bör präglas av fler jobb, företag och människor som vill satsa och verka här. Viktigt är även infrastruktursatsningar för både bilisten och cyklisten samt ett stort fokus på kommunens kärnuppgifter.

Vilka tillväxtfrågor vill du fokusera på?
– Tillväxten av befolkning, jobb och företag kommer vara avgörande. Allt pekar på att kommunens ekonomiska åtaganden kommer att öka och ekvationen går bäst ihop när fler är med och bidrar.

Utåt sett ser det ut som att politikerna jobbar sida vid sida i Sundsvall. Behövs det en opposition?
– När pandemin även drabbat Sundsvall har det varit en styrka att vi kunnat samarbeta. I slutändan är vi alla i politiken för att få saker gjorda, men det är alldeles uppenbart att i andra grundläggande frågor står opposition och majoritet långt från varandra. Därför är det för mig självklart att det behövs olika alternativ för Sundsvallsborna.

Eva Nyh Hederberg

Vilka tecken ser du på att Sundsvall utvecklas i rätt riktning?
– Ambitionen att skapa 5 000 nya jobb till 2030, det nya näringslivspolitiska programmet och initiativet Sundsvalls väg framåt har gett hela kommunorganisationen ett gemensamt mål. Näringslivsbolaget och andra avdelningar inom kommunen  jobbar med 80-100 etableringsärenden just nu.
– 2024 sammanfaller färdigställandet av logistikparken med stora ytor för industrietableringar, containerhamn och djuphamn med en upprustad Meråkersbana och första etappen på Nya Ostkustbanan. Det här gör Sundsvall till en naturlig nod för transporter i alla riktningar. På 2030-talet kommer förhoppningsvis 17 000 personer bo i de allra centralaste delarna av Sundsvall mot cirka 5 000 idag.
Det skapar också förutsättningar för att annan kommersiell verksamhet förutom restauranger etablerar sig i centrala Sundsvall.


Hur kan Näringslivsbolaget underlätta och hjälpa företag med mer service?

– I vår egen service har vi tre trumfkort: Vi skräddarsyr en offert för varje företag som vill etablera sig här och tipsar om mark, lokaler, bostäder, kommunikationer och fritidsmöjligheter. Arbetsgivare som rekryterar utifrån får en avgiftsfri inflyttningsservice som omfattar information om boende, skola, barnomsorg och kontakter för jobb till medflyttare. Om en företagare har ett ärende som gäller tillstånd, etablering, nybygge, en projektidé eller ett större event, så samlar vi inom två veckor de förvaltningar och handläggare som behövs för att svara på alla frågor från den företagaren vid sittande bord. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s