Den nya stadsgatan börjar att ta form

Det är en omfattande ombyggnad som pågår längs den nya stadsgatan. Andra etappen mellan Selångersån och resecentrum ska stå färdig hösten 2021.

Det blir en hel del förändringar jämfört med tidigare där vissa korsningar stängs eller byggs om. Två nya korsningar öppnas också, till Inre hamnen och Kyrkogatan. Men de största förändringarna rör de som går och cyklar.

Sammanhängande stråk
– Det blir sammanhängande gång- och cykelbanor på båda sidor av den nya stadsgatan. Vi har rivit de gamla gångtunnlarna och bygger en ny, bredare och ljusare som binder ihop Trädgårdsgatan och Stuvarvägen, säger Björn Sjölund, biträdande projektledare vid Trafikverket.
Det handlar om att skapa en miljö med plats för såväl biltrafik som för gående och cyklister. Ombyggnationen ger också mer plats för planteringar och träd. Ett torg anläggs vid anslutningen till Storgatan.
– Genomgående blir det mer utrymme för gående och cyklister. Mellan Storgatan och inre hamnen bygger vi till exempel Norrlands kanske bredaste övergångsställe.

Extra resurser
Björn Sjölund berättar att man lagt stor vikt vid arbetsmiljö och framkomlighet i projektet. 
– Vi har lagt extra resurser på trafikanordningar, det vill säga tillfälliga lösningar för att kunna leda om trafiken på ett tryggt och säkert sätt, både för de som jobbar här och trafikanterna som ska passera, säger Björn Sjölund.
Ändå är det stundtals besvärligt att ta sig fram.
– Det byggs samtidigt på många håll i Sundsvall och Trafikverket har förståelse för att det prövar trafikanternas tålamod. 
Hittills är erfarenheterna goda.
– Sundsvallsborna har verkligen tagit hänsyn och haft tålamod under de tider då det ändå blivit köer. Vi har också haft hjälp av Corona-krisen som gjort att det blivit mindre trafik i stan, säger Björn Sjölund.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s