Utbyggnaden av fjärrvärmen fortsätter i Kvissleby

I Njurunda växer fjärrvämenätet. Som en del i satsningen pågår arbeten i Kvissleby med syfte att förlänga nätet söderut.

Arbetet med att bygga ut fjärrvärmenätet i Njurunda fortsätter. I år är det främst två arbeten vid Kvissleby som kommer att märkas för de boende i området. Det rör dels en kilometerlång sträcka längs väg 562 från Harabergsvägen och söderut och dels en sträcka på 600 meter mellan Folkets Hus och väg 562 söderut.
– Det här är en del i vårt arbete med att förstärka nätet för att säkra leveranserna till Kvissleby och till de kommande kunderna i Njurundabommen, säger Michael Blomberg, projektledare vid Sundsvall Energi.

Ledningsarbeten samordnas

Grävarbetena samordnas också med MittSverigeVatten & Avfall, som passar på att göra ledningsarbeten samtidigt i området.
– Vi förstärker vårt befintliga nät genom att lägga ner ytterligare en fjärrvärmeledning på en sträcka där vi annars riskerar att få en flaskhals i systemet. En stor del av grävarbetena kommer att ske längs väg 562, gamla E4, som är ganska bred. Därför tror vi att störningarna för trafiken kommer att bli begränsade, säger Michael Blomberg.
Stökigt kan det också bli i Kvissleby då grävningar görs också i centrum för att komma in till sporthallen. Bland annat kommer Affärsgatan att grävas av under en period i höst.
Utbyggnaden söderut har ­diskuterats i många år och Njurundabommen är i dag den enda större tätorten som saknar fjärrvärme i kommunen. Enligt plan ska den nya ledningen som kopplar ihop Bommen med nätet i Kvissleby vara klar för drift hösten 2022.

Finns på plats

De första delarna av det nya nätet i Njurundabommen finns redan på plats i marken. Mitthems nya bostäder som byggs mitt emot Ica samt Kyrkmons skola står först på tur att koppla in sig på systemet. 
För att öka kapaciteten byggs också en ny pelletspanna vid fjärvärmeverket i Svartvik.
Investeringen är totalt cirka 50 miljoner kronor, varar 16 miljoner bekostas av Klimatklivet, den statliga satsningen på klimatsmarta investeringar. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s