Stökigt när Sundsvall växer

Såväl bilister och bussar, som gående och cyklister får räkna med omvägar eller lite längre restider under perioder. Här är byggprojekten som påverkar vår vardag. Illustration: William Wilja Wiklund

Ny stadsgata
När den gamla Europavägen genom stan byggs om till stadsgata blir det också störningar för trafiken. I sommar och höst är det på sträckan mellan Selångersån och Resecentrum ­arbetet pågår som mest intensivt, även om det också görs kompletterande arbeten på sträckan till Selångersån-Skönsberg, bland annat med linjemålning och grönytor.

Storbron
Sedan hösten 2018 har Sundsvalls­borna vant sig att ta vägen via en tillfällig bro över Selångersån medan den nya bron byggs. Den ska stå klar under hösten då trafiken släpps på. Men innan dess blir det störningar i trafik­en under några veckor i sommar då biltrafiken på Storgatan stängs av helt mellan Skolhusallén och den tillfälliga rondellen vid IBM-huset.

Norrmalm
Våren 2021 ska det nya hotellet i kvarteret Noten öppna. Störningar för trafiken i området blir det under hela byggtiden. På Norrmalm startar också den första etappen i utbyggnaden av det nya nätet för fjärrkyla. Det grävs för nya ledningar både norr och söder om Selångersån.

Norra kajen
Den nya stadsdelen fortsätter att växa både västerut och österut. Närmast gamla E4 planeras för sex kvarter med bostäder och ett torg. I en första etapp planeras för 319 lägenheter i två kvarter med byggstart i höst. I östra delen färdigställs en fastighet med 18 bostadsrätter med beräknad inflyttning i september.

Södra kajen
Upprustningen av Rosenborgskajen pågår. Stråket långs den södra sidan av hamninloppet ska, precis som på den norra sidan, ge plats för nya bostäder.

Resecentrum
Arbetet med att bygga om Sundsvalls centralstation pågår och medför störningar för resenärerna då stora delar av stationsområdet stängs av under byggtiden. Gamla E4 byggs också om, bland annat blir det en cirkulationsplats i korsningen Kolvägen-Landsvägsallén.

E14/Triangelspår
Omfattande arbeten pågår i Nacksta och Bergsåker för både E14 och järnväg som medför störningar för trafiken. Fram till hösten 2021 leds trafiken på E14 om via Tegelvägen och Nacksta industriområde. Även trafiken på Timmer­vägen leds om på en provisorisk väg under bygget av en ny järnvägsbro

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s