E4 Sundsvall i Nolby

Nu kan vi bocka av det som är klart!

Sundsvallsregionen är i ett intensivt skede med många stora satsningar och byggprojekt. Men bland alla grävmaskiner och byggkranar är det lätt att glömma bort att många projekt också är klara. Här bockar vi av de viktigaste.

Det byggs och grävs på många håll i Sundsvallsområdet just nu. Det är stora investeringar i infrastruktur i form av vägar, järnväg, broar, ledningar för vatten, fjärrvärme och fjärrkyla. Byggkranarna reser sig mot himlen när det byggs nya bostäder, hotell och ett nytt resecentrum.
Men om vi blickar tillbaka några år ser vi också att vi kan bocka av en hel del som är färdigt. 

VA-projekt 
Redan hösten 2010 togs det första spadtaget för ett av Sveriges största VA-projekt när 1500 fastigheter på Alnö och delar av Njurundakusten skulle få kommunalt vatten och avlopp. Ledningsnätet har också rustats upp och förstärkts på flera håll, minns ni till exempel den stora gropen vid järnvägen på Nybrogatan hösten 2018? 

E4-projektet
Den 18 december 2014 invigdes Sundsvallsbron av kung Carl XVI Gustaf. Som en del i E4-projekt-et- med 20 km ny motorväg blev det också startpunkten för en rad nya satsningar och investeringar i regionen.

Järnvägen
Flera projekt pågår för att förbättra de järnvägsburna transporterna. I sommar kan en milstolpe bockas av då de första tågen börjar köra på ett av de nya spåren mellan Njurundabommen och Nolby.

Grönborgsområdet 
SKIFU har investerat stort väst på stan med en ombyggnad av Grönborgs med en inglasad ljusgård och nya lokaler för universitetet i kvarteret bakom. Stod klart hösten 2016.

Väg 562
Ombyggnaden av gamla E4, väg 562, från Skönsberg till Njurunda-bommen, görs i flera etapper. Den första delen mellan Njurunda-bommen och Nolby färdigställdes i höstas, en sträcka på 2,1 km med en ny gång- och cykelväg, ny infart till Värstaborg samt en ny cirkulationsplats vid Klockarberget.

Ny stadsgata 
Den tidigare Europavägen byggs om till stadsgata. För den första etappen, mellan Skönsberg och Selångersån, görs de sista arbetena under maj och juni. 

Matforsbron
Bron över Ljungan i Matfors har renoverats där bland annat brostöd och dammkonstruktion förstärkts.

Nya hyresbostäder 
Mitthem har under de senaste åren byggt nya lägenheter på Skönsmon, på Norra kajen, Södermalm och i Bosvedjan. Och bygget av två hyreshus i Njurundabommen pågår. 

Nytt parkeringshus
Vid Landsvägsallén mittemot centralstationen har SKIFU byggt ett nytt parkeringshus med 450 platser som invigdes i december förra året. Det intilliggande kontorshuset har också renoverats och byggs om.

Västra station 
Hela området har fått en ansiktslyftning. En till perrong och en ny passage över spåren har byggts liksom nya pendlarparkeringar och en gång- och cykelväg. Stationshuset har fått en omfattande renovering och blivit väntsal och café.

Norra kajen 
Utvecklingen i den nya stadsdelen har tagit fart sedan E4-trafiken försvunnit från de centrala delarna. Området är fortfarande i utveckling och det byggs både i västra och östra delarna, men kajen har fått nytt liv med strandpromenad och nya invånare. 

Olof Palmes torg
Hösten 2015 invigdes torget med ny stenläggning och terrassering ner mot ån. Även kajerna längs ån har rustats upp, liksom Hedbergska parken. 

Bergsåkersbron
Den gamla var enkelriktad och signalstyrd, men i november 2015 kunde den nya bron öppna för trafik med två körfält och en rejäl gång- och cykelbana.

Juniskärsvägen
Sträckan förbi Döviksjön som har stabiliserats, förstärkts och fått hastighetsdämpande farthinder blir klar till midsommar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s