Klimatsmartare betong används i Bergsåker

De två stora infrastruktursatsningarna i Bergsåker är bland de första i landet att använda betong med lägre klimatavtryck. Totalt beräknas cirka 750 ton koldioxid sparas i projekten.

Bygget av ett nytt triangelspår för järnvägen i Bergsåker pågår för fullt samtidigt som en ny E14 mellan Nacksta och Blåberget tar form intill. Även om det är två olika entreprenörer som bygger använder båda projekten en grönare betong med minskad klimatpåverkan, och är därmed bland de första anläggningsprojekten i landet att använda den gröna betongen.

Cement är bindemedel

Det är tillverkningen av betong som traditionellt medför betydande utsläpp av koldioxid. 
– Med hjälp av livscykelanalys kan man beräkna klimatpåverkan. Vid tillverkningen av den betong som används idag är den till mer än 90 procent från cementklinkern, som är huvudbeståndsdel i cement och fungerar som bindemedel i betong, säger Annette Ekman, miljöspecialist på Trafikverket.
Trafikverket ställer krav på sina leverantörer att minska sina klimatavtryck vid både nybyggnation och underhåll. Att utveckla nya recept för betong är en del i detta. 
I den gröna betongen ersätts en del av cementen med slagg, som är en restprodukt vid ståltillverkning. Genom att minska andelen cement får betongen cirka 20 procent lägre koldioxidutsläpp.

Lokaltillverkad betong

I E14-projektet används cirka 6 000 kubikmeter betong för broar och stödmurar. Totalt sparas cirka 500 ton koldioxid genom att nyttja den grönare betongen. Betongen som används är inte bara grönare, den är också lokaltillverkad vid Skanskas anläggning på Mokajen.
I bygget av triangelspåret används cirka 2900 kubikmeter betong. Totalt sparas cirka 250 ton koldioxid genom att nyttja betongen med ett lägre koldioxidavtryck jämfört med konventionell betong.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s