Kaj Linde

Firandet pågår hela året när Sundsvall fyller år

Nästa år fyller Sundsvall 400 år och festivalgeneralen Kaj -Linde vill få Sönnsvallarna att lyfta på blicken.
– Vi ska vara stolta över vår vackra stad och kommun. Här finns allt, säger han.

Det första vi kommer att märka av firandet är en daglig presentation av ambassadörer och profiler i kommunen. Det kommer att ske under namnet Sönnsvallare med start från årsskiftet.
– Vi vill uppmärksamma bredden av goda förebilder. Det kan vara allt från kända profiler till mattanten på skolan och ska också spegla demografin i stort, berättar Kaj Linde, projektledare för 400-årsfirandet 
Dessa kommer att presenteras på en rad träffar runt om i kommunens olika delar fram till själva festen den 23 augusti 2021.

Mer engagemang

Kaj Linde kommer ursprungligen från Stockholm och som ny i stan gillar han engagemanget som finns.
– Men jag vill gärna ha ännu mer engagemang. Hela firandet bygger på att Sundsvallsborna själva är delaktiga och engagerar sig, ju mer desto bättre.
Han vill gärna bidra till att skapa en ökad stolthet över vår stad.
– Sundsvallsborna har en tendens att titta ner i backen och kanske inte alltid ser allt det fantastiska som stan och kommunen kan bjuda på. Här finns allt, en otroligt vacker stad och en fantastisk landsbygd som vi borde vara mer stolta över.

Sök ur jubileumspott

För att stimulera nya idéer finns en särskild jubileumspott på en miljon kronor, där privatpersoner, föreningar och företag som vill göra något extra för Sundsvall kan söka pengar.
– Vi tittar på annorlunda och nyskapande idéer och initiativ som även kan leva vidare efter jubileet. 
Tanken är att hela kommunen ska sjuda av aktiviteter under hela jubileumsåret. 
– Det finns en mängd idéer och en rad initiativ för att det ska hända lite mer än vanligt. Det kan vara ett nyårsfirande som ger avtryck eller en historisk podd, en särskild jubileumsutställning eller möjligheten att arrangera en världscuptävling i parallellslalom på Södra berget.
Själva festen hålls den 23 augusti. Då ska staden sjuda av liv, Stenstadsdagarna hålls samtidigt och planer finns att arrangera den särskilda födelsedagsföreställningsfesten på en ny spelplats vid ån, med upp till tusen personer på scenen.
Det byggs också en särskild scen för firandet runt kungastatyn på Stora torget. Det var ju trots allt Gustav II Adolf som grundade staden för nu snart 400 år sedan. 

Diskutera visioner

Ambitionen är också att feståret ska bli ett avstamp mot framtiden.
– Födelsedagen är ett utmärkt tillfälle att diskutera framtidsvisionen för Sundsvall. Vart är kommunen på väg och vad kommer dagens barn och unga att kräva i form av jobb, bostäder och utbildningar? Det här gör vi i samarbete med näringslivet och skolan, berättar Kaj Linde.

Kaj Linde
Ålder: 59 år
Bor: Lägenhet i Sundsvall under veckorna och i Åre på helgerna
Fritid: Åker skidor, på snö eller vatten
Aktuell: Projektledare för Sundsvalls 400-årsfirande 2021
Smultronställe: ”Jag gillar Norra Berget där jag promenerar mycket. En märklig och häftig upplevelse i området är Bureplatsen. Första gången jag kom dit, helt ensam en tidig morgon, undrade jag att det var ett UFO som hade landat”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s